Geld & Carrière

Vinted geeft opbrengsten verkopen vanaf 2024 door aan de belastingdienst

vinted-verkopen-belastingdienst

Kleding die je niet meer draagt kun je weggooien, maar je kunt er ook een zakcentje mee verdienen. Online marktplaats Vinted is voor dit doel in het leven geroepen. Je maakt een foto van het kledingstuk, zet het op Vinted, en je hebt zo een paar tientjes verdiend. Vanaf januari 2024 gaat het bedrijf deze opbrengsten rechtstreeks doorgeven aan de belastingdienst, maar moeten we ons zorgen gaan maken? We hebben opgezocht wat dit voor jou betekent.

Verkopen op Vinted

Vinted is van origine een bedrijf uit Litouwen, dat in 2008 door drie vrienden werd opgericht. Toen Vinted in 2016 in zwaar weer belandde, nam de Nederlander Thomas Plantenga de leiding over en wist het bedrijf zeer winstgevend te maken. Inmiddels is Vinted in meer dan tien landen actief, en had enkele jaren geleden volgens bronnen een marktwaarde van maar liefst 3,5 miljard euro.

Volgens de Europese regelgeving is het bedrijf verplicht om informatie door te geven aan de Nederlandse belastingdienst, want verkopers zijn ook in ons land actief op het platform. Vanaf 2024 zal Vinted informatie rechtstreeks aan de belastingdienst verstrekken. Het bedrijf zegt dat verkopers op het platform zich niet meteen zorgen hoeven te maken, want er worden bepaalde richtlijnen gehanteerd.

vinted belastingdienst

Informatie naar de belastingdienst

Er wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen verkopers die hobbymatig bezig zijn en verkopers die op grote schaal hun kleding en accessoires aanbieden. Er gaat een seintje naar de belastingdienst als iemand jaarlijks meer dan 30 producten verkoopt, of meer dan 2000 euro met verkopen verdient. Als je meer geld verdient dan zal je worden gezien als een ondernemer, en zul je inkomstenbelasting moeten betalen.

Die oude broek of nieuwe trui waarvan je de bon kwijt bent kan dus gewoon worden verkocht, tot een bepaalde hoogte. Zolang je onder de gestelde 30 producten blijft, of minder dan 2000 euro verdient, zal dat door de belastingdienst worden gezien als verkoop in de privésfeer, en dus als hobbymatig worden beschouwd. Als je regelmatig iets via Vinted verkoopt dan is het vanaf volgend jaar dus verstandig om deze verkopen bij te houden in je administratie.

belastingdienst vinted