Vijf tech trends die het komende decennium zullen bepalen
-
Redactie
- •

De technologische verandering heeft het potentieel om gedeelde welvaart te creëren. Anderzijds dreigt het exponentiële tempo ervan de bestaande instellingen omver te werpen en brengt het inherente risico’s met zich mee. De leiders van de toekomst zullen dus hun best moeten doen om technologie in positieve banen te leiden. Met dat in gedachten zijn hier vijf tech trends die het jaar 2023 en waarschijnlijk ook het komende decennium een grote rol zullen spelen.
1. Groene technologie
Dat groene technologie essentieel is, staat niet meer ter discussie. Maar welke groene technologieën de overhand zullen halen, en welke impact ze zullen hebben op het gewone leven, is nog niet duidelijk. Maar bepaalde technologieën lijken al de voorkeur te hebben. Zo zijn de kosten van zonne- en windenergie drastisch gedaald, en zijn hernieuwbare energiebronnen soms goedkoper dan fossiele brandstoffen. Maar buiten windenergie en zonne-energie zijn er nog andere technologieën die in 2023 hun opwachting maken.
Zo is een van de meest veelbelovende technologieën groene waterstof. Dit is waterstof dat opgewekt wordt door wind- of zonne-energie. Het resultaat is een uitstekende brandstof die eenvoudig duizenden kilometers ver getransporteerd kan worden.
Japan heeft zich al toegelegd op een groene waterstof-strategie, en Toyota heeft hun eerste waterstof-auto vorige december gepresenteerd.
2. Microtransacties en het verdwijnen van cash geld
In een steeds digitaler tijdperk is het verdwijnen van contant geld een overheersende trend geworden. Een groot deel van de wereld is overgeschakeld op digitale transacties en het gebruik van elektronische betaalmethoden.
Zelfs voor kleine bedragen gebruikt men steeds meer digitale betaalmiddelen. Zogenaamde microtransacties zagen we het eerst bij videospellen, maar ze maken ook hun opwachting in allerlei andere sectoren. Zo kun je al een tijd met iDEAL of VISA 5 euro storten bij online casino’s. Maar je kunt ook gewoon je koffie betalen via de app. Dit biedt enerzijds gemak, omdat we dankzij een paar tikken op een smartphone geen kleingeld meer moeten meesleuren.
Anderzijds is niet iedereen tevreden met deze trend. Handelaars zullen opmerken dat elke digitale transactie een transferkost met zich meebrengt en zo worden we steeds meer afhankelijk van de banken. Het vermindert de privacy en verhoogt het staatstoezicht. Zo ondernam Italiaanse premier Meloni om de limiet voor cash transacties in Italië tot €5.000 te verhogen, iets wat tegen de zin bleek van een groot deel van het Europees Parlement.
3. Hyperconnectiviteit en cyberbestendigheid
In het komende jaar zullen 15 miljard apparaten verbonden zijn met het Internet of Things (IoT) en dit aantal zal naar verwachting verdubbeld zijn in 2030. Een belangrijke drijfveer voor deze trend is de snelle uitbreiding van 5G-dekking in 2023, waardoor apparaten sneller kunnen communiceren en hun algehele prestaties zullen verbeteren.
Anderzijds blijkt deze connectiviteit inherente risico’s te bevatten. Terwijl onze afhankelijkheid van verbonden apparaten en infrastructuren exponentieel toeneemt, is het risico bij hacken of instorting van het net des te groter.
Overheden en regelgevende instanties zullen inspanningen moeten opvoeren om ervoor te zorgen dat er voldoende aandacht is voor cyberbeveiliging. En hier zijn verschillende overheden al mee bezig. Zo is de EU bezig met het Cyber Resilience Act, terwijl de Amerikaanse regering-Biden een beoordelingsprogramma voor cyberbeveiliging introduceert.
4. Kwantumcomputing
Kwantumcomputing is een nieuwe manier om gegevens te verwerken. Het gebruikt subatomaire deeltjes om informatie te verwerken en op te slaan. En hoewel het in zijn kinderschoentjes staat, belooft het de toekomst van computerverwerking te worden. Zo zou het helpen om complexe problemen in een fractie van de tijd op te lossen.
Het lijkt erop dat er al een race is om het snelst kwantumtechnologie te ontwikkelen. Zo belooft IBM tegen 2033 een bruikbare kwantumcomputer klaar te hebben. En ondertussen heeft China twee cloudplatforms gelanceerd, die ontworpen zijn om het grote publiek gebruik te laten maken van zijn kwantummachines.
5. Kunstmatige intelligentie
Tegen het einde van 2022 trok OpenAI’s interactieve conversatiemodel Chat GPT meer dan een miljoen gebruikers in slechts vijf dagen. Dit succes bracht meteen een nieuw debat op gang over de risico’s van kunstmatige intelligentie (AI).
Hoewel een aantal AI-toepassingen zeer handig blijken, blijkt het ook kopzorgen te baren. Er zouden miljoen banen verloren kunnen gaan. Verder kan het gebruikt worden voor de verspreiding van desinformatie of schadelijke inhoud. En er zijn zorgen over bescherming van auteursrechten en algoritmische vooroordelen. Regelgevers en online waakhonden zullen hier de komende jaren naar moeten kijken.