Interieur

Vieze bank schoonmaken? Met deze reiniging tips krijg je alles schoon

rode-wijn-bank

Een heerlijke bank is toch echt wel een must in je woonkamer. Hij moet lekker zitten, maar ook praktisch zijn. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe sofa zul je al snel merken dat er ongelooflijk veel keuze is. Niet iedere zitmeubel past zomaar in een huiskamer, De hoekbank is 9 van de 10 keer wel geschikt in ieder interieur. Je hebt hem in alle soorten kleuren en maten. Maar hoe maak je hem goed schoon? Wij zochten het voor je uit!

Hoe reinig je jouw bank?

Het liefst gebruik je jouw bank als showmodel. Drinken en eten is een no-go en met je schoenen erop al helemaal niet. Als de kat stiekem een potje uitreikt naar de zetel, krijg je een halve paniekaanval.

Toch merk je na een aantal dagen dat een wijntje op de bank eigenlijk wel heel lekker smaakt en de poes toch best geinig bij je interieur past. Enige minpunt: binnen de kortste keren ontdek je de vlekken. Geen paniek! Hieronder geven wij reiniging tips voor verschillende materialen om jouw vieze zitmeubel weer als nieuw te krijgen.

bank-schoonmaken

Stoffen bank schoonmaken

Baking soda is dé oplossing voor het het verwijderen van vlekken bij een stoffen bank. Neem 2 eetlepels met baking soda en gooi dit in een emmer met wat lauw water. Pak een schone zachte spons en maak deze nat met de soda mix. Wrijf met de spons nu over de vlek. Zorg dat je spons niet te nat is. Het duurt al namelijk een eeuwigheid voordat het überhaupt droog is.

Vervolgens dep je de vlek droog met een schone doek en laat je hem door de lucht opdrogen. Zorg dat er niemand op de natte vlek gaat zitten, zodat het goed kan opdrogen en je geen vochtvlekken krijgt.

Leren bank schoonmaken

Heb je vetvlekken op je leren bank of andere hardnekkige vlekken? Deze kun je het beste met een scheutje groen zeep in lauw water schoonmaken. Pas op dat je het niet te nat maakt en gebruik het daarom met mate.

Als je het echt goed wilt reinigen, kun je ook leerreinigers kopen zoals bijvoorbeeld  leershampoo verkrijgbaar. Deze zijn extra veilig voor leer.

Textiele bank schoonmaken

Iedereen heeft thuis wel een fles shampoo staan. Je kunt hier niet alleen je haar van laten shinen maar je ook je textiele sofa. Breng onverdund een klodder shampoo op de vlek aan en masseer dit met een vochtige doek of spons goed in. Wanneer de shampoo lekker gaat schuimen, kun je het met een absorberende doek afnemen van je zitmeubel. Als je de vlek goed laat drogen, heb je daarna weer een gloednieuwe bank.

Bijzondere vlekken afnemen

Je glas rode wijn op de bank laten vallen is toch wel een worst case scenario. Als zijn pennenstrepen en plukken haar op de bank ook niet al te best. Wij leggen je uit hoe je deze snel kunt verwijderen.

Katten- en hondenharen

Heeft jouw Simba of Pluto zowat zijn hele vacht op je bank achtergelaten? Gelukkig maakt het geen vlekken, maar vervelend is het wel. Met een raamwisser verwijder je gemakkelijk de haren van jouw zitmeubel.

Maak de wisser een beetje vochtig en ga hierna met de wisser over de bank heen. Je zal de vacht van je beestje zo zien ophopen

kat-bank

Pennenstreep

Vonden je kids het wel een goed idee om de bank als kunstwerk te gebruiken? Oeps! Soms kan je ze wel achter het behang plakken. No stress, een beetje melk doet wonderen. Ze zeggen niet voor niets: melk is goed voor elk. Zelfs voor jouw sofa dus.

Doop een doekje in wat melk en dep hiermee over de inktvlek op de bank. Door het vet in de melk, in combinatie met de inkt verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon. Reinig de bank hierna met een droge doek en eventueel een beetje soda.

Wijnvlekken

Ben je lekker aan het borrelen, valt je hele glas rode wijn ineens om. Oh no, waarom niet een biertje of witte wijn. Dat is natuurlijk ook niet fijn, maar maakt wel minder erge vlekken. Laat alles vallen en begin direct met de behandeling van het meubel. Ben je een echte poetser? Laat het boenen even achterwegen. Door te gaan wrijven of boenen maak je de de vezels van de bank kapot en word je sofa pluizig.

Pak er een lepel bij en verwijder zoveel mogelijk van de rode wijn van buiten naar binnen. De stap erna is om een katoenen handdoek (liefst wit) te pakken en deze goed nat te maken met koud water. Wring deze vervolgens helemaal uit en leg de handdoek plat neer op de vlek. Als de wijn is opgenomen, kun je de handdoek vervangen en deze tip nogmaals proberen. Is de handdoek helemaal opgedroogd? Waarschijnlijk is de rode wijnvlek er ook uit.

wijn-glas