Food & Drinks

Je vieze bakplaat als nieuw met deze 3 onfeilbare schoonmaaktrucs

vieze-bakplaat-schoonmaken
(Foto: Freepik)

Je hebt net een heerlijke maaltijd bereid, en de keuken ruikt heerlijk. Dan zie je het: de bakplaat, bedekt met aangebrande resten en hardnekkige vetvlekken. Je denkt misschien dat het een verloren zaak is, maar vrees niet! Je kunt je bakplaat weer laten blinken als nieuw met enkele simpele huishoudelijke ingrediënten en een beetje geduld.

1. De kracht van baking soda en azijn

Wie had gedacht dat de oplossing voor je vieze bakplaat zich gewoon in je keukenkastjes bevindt? Baking soda en azijn zijn al lang favorieten in de wereld van natuurlijke schoonmaakmiddelen. Baking soda is niet alleen goed in het verzorgen van een verbrande huid, maar ook om je huis schoon te maken! Het geheim zit in hun reactie wanneer ze gecombineerd worden, die een krachtig schrobbend effect geeft.

Strooi eerst een grote hoeveelheid baking soda over de bakplaat, en gooi er vervolgens witte azijn overheen. De reactie die ontstaat helpt om die hardnekkige vlekken los te weken. Laat het mengsel een paar minuten inwerken en schrob de bakplaat vervolgens grondig schoon met een spons of doekje.

bakplaat schoonmaken tips

2. Warm water en afwasmiddel: eenvoudig maar effectief

Een andere manier is natuurlijk afwasmiddel en warm water. Eerst begin je met het verwijderen van zoveel mogelijk overtollig vet en voedselresten. Vervolgens vul je een bak of de gootsteen met warm water en voeg je afwasmiddel toe. Laat de bakplaat ongeveer een uur weken in het warme zeepsop. Dit werkt ook prima om je bank schoon te maken!

Het water en het afwasmiddel zullen samenwerken om het vet en de aangebrande resten los te maken. Haal daarna de bakplaat uit het water en veeg hem schoon met een doekje of spons. Je zult zien dat je bakplaat er weer als nieuw uitziet, klaar voor je volgende culinaire avontuur in de keuken!

bakplaat koken

3. Citroensap: je natuurlijke schoonmaakhulp

Citroensap is niet alleen lekker in een cocktail met weinig calorieën, maar ook voor het schoonmaken van je bakplaat! Het zuur in de citroen helpt om aangebrande resten en vetvlekken los te weken. Dit is dus een makkelijke en goedkope manier om dingen in huis schoon te maken.

Snijd eerst een citroen doormidden en knijp het sap over de vuile bakplaat. Voeg een beetje water toe en plaats de bakplaat gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven op lage temperatuur. Vervolgens was je de bakplaat grondig met warm water en zeep en is het weer schoon!

schone bakplaat keuken