Tech

Topman Viaplay de laan uit: ‘Formule 1-rechten weer terug naar Ziggo’

viaplay-formule-1-rechten-kopen-ziggo

In Nederland zullen weinig mensen er rouwig om zijn: Viaplay is gecrasht op de beurs, en heeft topman Anders Jensen de laan uitgestuurd. Het resultaat is een zeer waarschijnlijke terugkoop van de Formule 1-uitzendrechten door Ziggo. Viaplay kocht de uitzendrechten in 2021 voor een flinke som geld, maar door tegenvallende cijfers (lees: een koersval van 60 procent) liep de race anders dan verwacht voor de Zweedse on-demand dienst.

Koersval Viaplay

Het lijkt alsof het lot ermee speelt, maar juist op het moment dat er weer geboden kan worden op de uitzendrechten van de Formule 1 duikt de koers van Viaplay met 60 procent naar beneden, zo melden bronnen. Het Zweedse bedrijf is in zwaar weer gekomen door té dure investeringen die op termijn veel te weinig hebben opgeleverd. De neerwaartse beurskoers is stroop op de lippen van Ziggo, die handenwrijvend zit te wachten tot ze een bod kunnen doen op de uitzendrechten van de Formule 1.

Viaplay kocht de uitzendrechten in 2021 voor een periode van drie jaar. Volgende maand moet het bedrijf een bod uitbrengen waarbij alle andere biedingen verbleken. Deze strategie zijn ze gewend, maar helaas voor hen is het potje met geld dit keer zo goed als leeg. Het is heel goed mogelijk dat Ziggo dit keer aan het langste eind gaat trekken, en poleposition staat als het gaat om het verkrijgen van de uitzendrechten van de Formule 1.

ziggo viaplay formule 1

Ziggo gaat voor premium content

Ziggo deed in 2021 ook al een nieuw bod op de betreffende uitzendrechten, maar werd toen ruim overboden door Viaplay, die vervolgens commentatoren Olav Mol en Jack Plooij buitenspel zette. Dat werd ze niet in dank afgenomen. Daarnaast werd er steen en been geklaagd over de kwaliteit van de streams. Het zal niemand verbazen dat de koersval van Viaplay door veel Nederlandse Formule 1-fans als heugelijk nieuws wordt beschouwd.

Ziggo liet enige tijd geleden weten dat ze zeer geïnteresseerd zijn in de uitzendrechten van de Formule 1. Volgens zakenman en sportmarketeer Chris Woerts gaat Ziggo vrijwel zeker een bod doen. “Dat Ziggo de Formule 1-rechten gaat terugkopen lijkt een zekerheid“, stelt hij tijdens een interview bij BNR Nieuwsradio. Fans van de sport kunnen in ieder geval niet wachten tot de uitzendrechten weer terug in huis zijn.

formule 1 viaplay ziggo