Media

Viaplay hard achteruit terwijl Netflix feest viert met succes strategie

viaplay-achteruit-netflix-succes-strategie
(Foto: Freepik.com)

Terwijl Netflix record successen viert, trekt Viaplay zich grotendeels terug uit de internationale markt, met uitzondering vooralsnog van Nederland. Wat is er allemaal aan de hand bij de Scandinavische streaming dienst? We de ontwikkelingen en cijfers voor je op een rij.

Viaplay internationaal op de terugtocht

Scandinavische streamingdienst Viaplay, in Nederland vooral populair dankzij de Formule 1 uitzendingen, overweegt de verkoop van hun dienst na teleurstellende resultaten. Het bedrijf trekt zich sowieso terug uit de VS, het VK en de Baltische staten. Dat gaat ten koste van  een kwart van de Viaplay banen.

Nederland blijft vooralsnog gespaard. Dus voorlopig kunnen de naar schatting 1,2 miljoen Nederlandse Viaplay abonnees gerust zijn. Wel is het zo dat een aantal Nederlandse producties is opgeschort, maar het is nog onbekend of – en zo ja wanneer – ze weer worden hervat.

Viaplay kwartaalcijfers: meer omzet, maar ook meer verlies

Het gekke is dat de omzet van Viaplay nog steeds groeit en inmiddels meer dan 400 miljoen euro bedraagt. Toch vallen de resultaten van de internationale activiteiten tegen, met een operationeel verlies van 42 miljoen euro als gevolg. Viaplay heeft te maken met hoge kosten. Onder de kostenposten valt onder andere een bedrag van 90 miljoen euro voor de uitzendrechten van de Formule 1.

Viaplay sterk in Nederland en Polen

Viaplay meldde begin 2023 ongeveer 1,2 miljoen Nederlandse abonnees (7,6 miljoen wereldwijd), anderhalf keer zoveel als een jaar daarvoor. Naast Nederland is Polen een groeimarkt voor Viaplay, dankzij Formule 1 en de Engelse Premier League uitzendingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Viaplay Norge (@viaplaynorge)

Netflix groeit sterk, maar mist toch omzetverwachting

Concurrent Netflix daarentegen heeft onverwacht goede cijfers gepresenteerd, hoewel ze niet helemaal voldeden aan de verwachtingen van omzetgroei. Hun strategie om wachtwoord delen te beperken tot één abonnement heeft gezorgd voor bijna 6 miljoen extra abonnees, wat het totaal op 238 miljoen brengt. Deze maatregel is van kracht in ruim honderd landen, waaronder Nederland en de VS. De gemiddelde opbrengst per abonnement was echter lager dan voorheen.

Kortom, terwijl Netflix flinke stappen zet en meer abonnees trekt, staat Viaplay voor uitdagingen. Viaplay’s terugtrekking uit internationale markten laat Nederland ongemoeid, maar zorgt wel voor onzekerheid bij Nederlandse producties en abonnees. Het abonnementsgeld van 13,99 per maand maakt Viaplay een van de duurdere opties op de streaming markt.