
Zo gebruik je de verwarming zo zuinig mogelijk en bespaar je geld
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
We hebben het de laatste tijd vaker over het be(sparen). Met de huidige energieprijzen en de hoge inflatie is het verstandig om op te letten wat je verbruikt, en wat je uitgeeft. Om deze reden delen we regelmatig bespaartips, want elke euro is er één. In dit artikel hebben we een aantal handige tips geplaatst die jou kunnen helpen om de verwarming zo zuinig mogelijk te gebruiken.
Hoe kun je het beste op stookkosten besparen?
We hebben het al eerder gehad over energie besparen. Handig, want de koude dagen staan voor de deur, en de gehate afrekening van de energiemaatschappij ook. Elke euro die je bespaart kun je in een spaarpotje doen zodat je langzaam maar zeker een financiële buffer op kunt bouwen. De gas- en elektriciteitsprijzen stijgen nog steeds, dus maak handig gebruik van onze tips.
Het loont ook om te investeren in slimme gadgets die je helpen met het besparen op water en elektriciteit, en ook zonnepanelen kunnen ervoor zorgen dat je een hoop geld bespaart op de energierekening. Daarnaast bestaan er talloze online hulpmiddelen die je kunnen helpen met besparen op je vaste lasten. Wij hebben eerder al 5 slimme apps op een rijtje gezet. Dit keer is de verwarming aan de beurt. Lees snel verder.
1. Verwarm niet je hele huis
Als je de verwarming in de ruimtes waar je niet bent (dus ook de slaapkamers) uitzet, dan kun je gemiddeld 310 m³ gas per jaar besparen. Warmte trekt naar boven, dus het zal er nooit ijskoud worden. Als je wel een koukleum bent dan zet je de verwarmingen op de bovenverdieping een uur voordat je gaat slapen aan.
2. Zet de thermostaat 1 graad lager
Vooral als je in huis bezig bent loont het om de verwarming met één graad te verlagen. Je merkt het verschil bijna niet, maar het kan zomaar 120³ gas per jaar schelen. Dat is ongeveer 120 euro. Het is uiteraard voor iedereen verschillend, maar over het algemeen is 19 graden vaak warm genoeg. Nog te koud? Een dekentje is ook gezellig.
3. Zet de thermostaat ‘s nachts op 15 graden
Als je een goede deken op je bed hebt liggen dan kan de thermostaat ‘s nachts makkelijk op 15 graden worden gezet. Dat scheelt 125 m³ gas per jaar. Als je dit een uur doet voordat je naar bed gaat dan bespaar je nog eens 25³ gas. Als je een slimme thermostaat hebt dan kun je dit makkelijk instellen. Dan stel je hem een uur voordat de wekker gaat wat hoger in.
4. Thermostaat op 15 graden bij afwezigheid
Waarom zou je stoken als er niemand thuis is? Je kunt de thermostaat makkelijk op 15 graden instellen als iedereen naar school of werk is. Als je dit op doordeweekse dagen doet dan kun je op jaarbasis maar liefst 120 m³ gas per jaar besparen, dat is zo’n 120 euro. Dat verschil kun je weer mooi sparen of investeren.
5. Stel je CV-ketel goed af
Als je een cv-ketel hebt dan doe je er goed aan om deze goed af te stellen. Denk hierbij aan de juiste druk en zorg ervoor dat de aanvoertemperatuur op 60 graden staat (dat is normaal vaak 80 graden). Op de website van de Consumentenbond staan handige gebruikstips voor je cv-ketel. Het kan zomaar honderden euro’s per jaar schelen.
6. Gebruik radiatorfolie
Als je radiatorfolie op de achterkant van je verwarming plakt dan ‘lekt’ er minder warmte naar de muur. Deze truc werkt bij zowel geïsoleerde als niet-geïsoleerde muren. Je ziet er niets van, maar het kan op jaarbasis een flinke duit schelen. De prijs van aanschaf van radiatorfolie is te verwaarlozen, voor een tientje koop je al een rol bij de plaatselijke bouwmarkt.
7. Geen gordijnen of spullen op de radiator
Als je teveel spullen op je radiator hebt staan, of er gordijnen voor hebt hangen dan verlies je warmte. De meeste warmte gaat dan via het gordijn rechtstreeks naar het raam. Zorg er dus voor dat je de radiator ten alle tijden vrij houdt zodat je gebruik kan maken van alle vrijgekomen warmte.
8. Isoleer verwarmingsbuizen
Het kan even een werkje zijn, maar het kan op jaarbasis een hoop schelen als je de verwarmingsbuizen isoleert. Als je dit in een keer doet met het plakken van radiatorfolie dan weet je zeker dat je geen warmte verliest. Ook isolatiemateriaal voor verwarmingsbuizen kost bijna niks, maar is een prima investering voor het besparen van energie.