Life

Is ze uit op lust of liefde? Zo herken jij wat ze wil

verschillen-lust-liefde
Foto: Friends With Benefits

Als je met een dame aan het daten bent en de ‘klik’ is er, dan springen er al snel vonken heen en weer. In deze beginfase is er vooral sprake van een aantrekkingskracht die nog niet nader gedefinieerd kan worden. Voel je vooral een fysieke aantrekkingskracht? Of is er een diepere connectie? Tijdens deze datingfase wordt het langzaam duidelijk of er vooral sprake van liefde of lust is. Maar hoe herken je dat? Bepaalde signalen scheppen een verhelderend beeld.

Verschillen tussen liefde en lust

Als jullie elkaar net kennen en helemaal gek van elkaar zijn, dan zorgt die roze bril voor een emotionele mist die heerlijk verwarrend kan zijn. Op dat moment overheersen lust en aantrekkingskracht het gezond verstand. Hierdoor ben je blind voor al die kleine karaktereigenschappen die je eigenlijk niet zo leuk vindt aan een persoon. Dit verandert als de ergste verliefdheid verdwijnt, maar wat blijft er dan over? Wetenschappers hebben zich eerder gebogen over deze vraag.

Volgens onderzoekers kan liefde in drie categorieën worden onderverdeeld: lust, aantrekkingskracht en hechting. Vooral de eerste twee gevoelens zijn in de datingfase sterk aanwezig. Na verloop van tijd zal in het geval van liefde ook emotionele hechting een rol gaan spelen. Dat is vaak in het geval van lust niet het geval. Er bestaan dus wezenlijke verschillen in gevoelens qua liefde en lust. We hebben er een aantal op een rij gezet.

verschillen-lust-liefde

De signalen van lust

Lust in een relatie is een intiem spel van gevoelens en verlangens. Het is de sensuele connectie die twee mensen dichter bij elkaar brengt, hun liefde bevestigt en genot schenkt. Seksualiteit, met zijn eigen normen en taboes, is slechts een facet van een relatie.

1. De ander kijkt alleen naar je lichaam en outfit.

Als lust overheerst dan zal diegene alleen maar oog hebben voor het fysieke gedeelte van jou. Jouw persoonlijkheid is in dat geval ondergeschikt. De aantrekkingskracht is dus vooral gericht op je uiterlijk. Dit is een van de belangrijkste signalen dat jullie relatie anders zit dan je wellicht dacht.

2. Quality time na een stomende nacht zit er niet in

Als jullie een stomende nacht tussen de lakens hebben beleefd dan zou je verwachten dat een liefdevol naspel er wel in zit, evenals een gezellig ontbijtje in de ochtend. Als er vooral lust en seksualiteit in het spel is, dan kun je dat wel vergeten. Het samenzijn is vooral gericht op fysieke aanraking.

3. Geen diepe gesprekken

Als jullie geen lange en diepe gesprekken voeren dan is dat zeker een signaal dat er meer lust dan liefde is. Mensen die een diepe verbintenis voelen, willen elkaar leren kennen en kunnen urenlang gesprekken voeren. Als dat niet het geval is, dan is er waarschijnlijk meer lust in het spel.

verschillen-lust-liefde

4. Over gevoelens wordt niet gesproken

Niet over ‘echte’ gevoelens. Jullie zullen elkaar de hemel in prijzen en de woorden ‘ik hou van je’ misschien zelfs razendsnel uitspreken, maar dat hoeft niet te betekenen dat er liefde in het spel is. Als er niet over echte gevoelens wordt gepraat dan is de kans groot dat de liefde oppervlakkig is en lust overheerst.

5. Je denkt alleen aan fysiek contact

Als je bij die persoon in de buurt bent en alleen maar aan fysiek contact kunt denken, dan is dat een signaal dat er alleen maar lust in het spel is. Je wil de persoon niet echt leren kennen. De sessies tussen de lakens voelen misschien heel persoonlijk, maar dat beperkt zich puur en alleen tot lichamelijk contact.

verschillen-lust-liefde

De signalen van liefde

Liefde is diepe acceptatie van en toewijding voor een ander. Het is als een warme deken op een koude winteravond, een glimlach die elke zorg doet vervagen. Het is de pure kracht die relaties verbindt en door velen gezien als het mooiste geschenk dat mensen elkaar kunnen geven.

1. Jullie ondernemen samen dingen

Als er sprake is van liefde dan ondernemen jullie samen dingen buiten het liefdesspel om. Quality time beperkt zich in dat geval niet alleen tot fysiek contact. Een wandeling, samen een film kijken en een bezoekje aan een museum of theater is prima, zolang jullie maar samen zijn. Daten bestaat uit meer dan alleen fysiek contact als er sprake van liefde is.

2. Er vinden goede gesprekken plaats

Een avond samen draait niet alleen om fysiek contact. Jullie kunnen uren praten en lachen, maar ook gespreksstof over serieuze zaken hebben de volle aandacht. Dit is een goed signaal dat er liefde in het spel is. Jullie zijn namelijk bezig om elkaar echt te leren kennen.

3. Jullie ontmoeten elkaars familie en vrienden

Als de relatie oppervlakkig en vooral fysiek van aard is, dan zullen jullie elkaar niet zo snel voorstellen aan familie en vrienden. Als dit wel gebeurt dan is er liefde in het spel. Je stelt die persoon namelijk niet zomaar voor aan de naaste mensen om je heen.

verschillen-lust-liefde

4. Gebalanceerd gevoel

In tegenstelling tot al die hormonen die tijdens de lust vrijkomen- zoals testosteron -is het gevoel in het geval van liefde iets meer gebalanceerd. Je hart springt nog wel over als je haar ziet, maar niet zo erg als het geval is bij lust. Daarnaast vullen jullie elkaar emotioneel aan, dat ook een rustgevende uitwerking op je emoties heeft.

5. Jullie luisteren naar elkaar

Als er liefde in het spel is dan zijn jullie oprecht geïnteresseerd in elkaars gedachten en gevoelens. Jullie bieden elkaar een luisterend oor en zijn elkaars klankbord. Als er alleen lust in het spel is, dan is dat niet het geval. Liefdevolle en empathische gevoelens zijn signalen van een diepere verbintenis.

verschillen-lust-liefde