Living

Wat een verschil: dit koop je voor 400.000 in de Randstad én in het Noorden

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-4-ton
(Foto: Funda)

Stel je voor: je hebt een budget van zo’n 400.000 euro om een woning te kopen. Wat doe je? Hecht je zoveel aan de Randstad dat je Amsterdam in een appartement van 40m2 gaat zitten? Of kies je dan toch voor het hoge noorden waar je voor hetzelfde geld een ruim vrijstaand huis kunt vinden op Funda.

Waarom zijn deze regionale contrasten zo groot? We duiken in de wereld van woninglocaties en geven je twee prachtige voorbeelden van wat je voor je voor 4 ton krijgt in Amsterdam en in Friesland.

Randstad of landelijk wonen?

De Randstad – en daar steekt Amsterdam nog bovenuit – is een economisch bruisende omgeving. Dit oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op zowel binnenlandse als internationale kopers. Daar komt bij dat de vraag naar woningen in de Randstad ruimschoots het aanbod overtreft. In deze dynamische omgeving is een woning vinden die binnen het budget van 4 ton valt een ware uitdaging.

Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich de noordelijke provincies, Groningen en Friesland. Hier vinden we uitgestrekte landschappen, schilderachtige dorpjes en een aanmerkelijk lagere bevolkingsdichtheid. De prijzen van huizen in deze regio’s verschillen dan ook sterk van die in de drukke hoofdstad. Er is meer ruimte, wat resulteert in veel ruimere kavels en gemiddeld grotere woningen.

De prijzen van onroerend goed zijn hier veelal gunstiger dan in de oververhitte Randstedelijke markt, simpelweg omdat de prijs per vierkante meter zoveel lager ligt. Laten we eens naar twee praktijkvoorbeelden kijken: wat koop je voor rond de vier ton in onze hoofdstad en wat krijg je voor datzelfde bedrag in het noorden van de provincie Friesland?

huis kopen randstad noorden
(Foto: Funda)

Randstad: gewild appartement in de Jordaan

We vonden tijdens onze zoektocht op Funda een werkelijk prachtig appartement aan de Brouwersgracht 169 in Amsterdam. Het gaat hier om wonen met uitzicht op de gracht in de geliefde buurt de Jordaan. Het appartement ziet er goed verzorgd uit, en biedt vrijwel alles wat je wil, behalve… ruimte. De woning heeft namelijk maar 39 vierkante meter woonoppervlak. De vraagprijs bedraagt € 399.000 k.k. en dat betekent dat je per vierkante meter net boven de 10.000 euro uitkomt.

De woning is onderverdeeld in een woonkamer, slaapkamer, keuken en badkamer. En we moeten ons inhouden om niet overal -tje achter te zetten. Het is wel duidelijk dat de locatie hier een rol speelt in de hoge prijs: ‘de locatie is hét unieke sellingpoint van dit appartement’ staat op Funda vermeld. En daar is geen woord van gelogen, het gaat om een van de meest gewilde locaties in Amsterdam.

verschil huis kopen randstad noorden amsterdam 5 jpg

verschil huis kopen randstad noorden amsterdam 1 jpg

verschil huis kopen randstad noorden amsterdam 2 jpg

verschil huis kopen randstad noorden amsterdam 3 jpg

verschil huis kopen randstad noorden amsterdam 4 jpg

Landelijk: vrijstaand wonen in Winsum

Een groter contrast op woongebied is bijna niet te vinden: de drukte van de dichtbevolkte stad tegenover de rust en ruimte in noordelijk Friesland. In Winsum, maar enkele kilometers van de Waddenzee koop je voor minder dan de prijs van een appartementje in de Jordaan een vrijstaand huis aan de Omrin 7 met 3,5 keer zoveel woonruimte.

We mogen dit gerust een droomwoning noemen: ruim, vrijstaand, modern en van alle gemakken voorzien. De prijs is onlangs verlaagd, van € 399.500 naar € 375.000 kosten koper. Daarvoor krijg je niet alleen 142 vierkante meter woonoppervlak, maar ook een ruim perceel van 485 vierkante meter. De prijs per vierkante meter? Ongeveer een kwart van die van de woning in de Jordaan. Waar ga jij voor?

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum

verschil-huis-kopen-randstad-noorden-winsum