Met deze 5 verrassende beroepen verdien je veel geld
-
Mike Darren
- •
- Geld & Carrière
- •
- •

Als je denkt aan een goedbetaalde baan dan denk je misschien aan de functie van een CEO van een multinational, een hersenchirurg of een straaljagerpiloot. Maar er zijn verrassende beroepen die niet alledaags zijn, en daarom heel goed verdienen. Je hoeft dus niet altijd een raketgeleerde te zijn om een dik belegde boterham te kunnen verdienen.
Verrassende beroepen die goed verdienen
De onderstaande beroepen verdienen verrassend lekker. We behandelden al eerder het gemiddelde netto salaris van Nederlanders per leeftijdsgroep, maar deze baantjes verdienen bovengemiddeld goed. Buiten dat om zijn het beroepen waar je leuk over kunt vertellen op verjaardagen. Deze banen vereisen wel doorzettingsvermogen. We duiken eerst even de diepte van de oceanen in voor een culinair tripje.
1. Kok op een duikboot
Je hoeft geen luitenant-admiraal of commandeur te zijn om goed te kunnen verdienen bij de marine. Als je een marine kok bent dan kun je een aardige boterham verdienen. Het basissalaris van een kok op een duikboot is 42.000 euro per jaar. Dat kan aardig oplopen. Een ervaren senior-marine kok kan bij de Australische marine tot wel 126.000 euro per jaar verdienen.
Het salaris van een kok op een duikboot is riant vanwege de zware trainingen en keuringen die hij of zij moet ondergaan. Iedereen, dus ook de kok, moet een duikboot van binnen en van buiten kennen, en lichamelijk en geestelijk in topconditie zijn. Daarnaast is een marine kok vaak maanden van huis en ziet maar weinig daglicht.
2. Plaats delict schoonmaker
Iemand die een plaats delict schoonmaakt moet werken onder de meest gore denkbare omstandigheden. Denk hierbij aan liters lijkvocht, menselijke uitwerpselen en bloed. Soms liggen mensen weken dood in huis en worden ze bij het betreden van de woning door duizenden vliegen begroet. In andere gevallen is er iemand vermoord en is het aan hen de taak om de stukken hersenen en bloed van de muur te schrapen.
Het werk is niet zonder risico’s. Besmetting ligt op de loer en ook de geur vergeet je nooit meer. Maar als je een sterke maag hebt en niet vies bent van een beetje rottend lichaamsvocht dan kun je tussen de 35.000 en 80.000 euro per jaar verdienen. Vaak zit er ook nog gevaren en nachttoeslag bij, want het reinigen van zulke extreme ruimtes gaat over het algemeen dag en nacht door.
3. Golfbalduiker
Als je een passie duiken hebt dan is deze baan op jouw lijf geschreven. Je hebt hier geen vooropleiding of een andere vorm van kennis voor nodig. Je hebt wel een duikbrevet nodig, en een goede drive om ballen te willen vinden in het donker. Een golfbalduiker kan namelijk een aardige boterham verdienen met het zoeken naar golfballen die in de omliggende meertjes en vijvers van de golfbaan terecht zijn gekomen.
Met een gemiddeld jaarsalaris van 48.000 euro mag een golfbalduiker in Nederland niet klagen. Er zijn bedrijven die zelfs miljoenen verdienen met het opduiken van golfballen. Het is geen alledaags baantje, maar het levert wel keiharde euro’s op. Misschien moeten we toch maar een duikcertificaat gaan halen.
Dit bericht op Instagram bekijken
4. Ethische hacker
Veel hackers hebben slechte bedoelingen. Ze breken in bij websites en systemen om er gegevens van te stelen, (ransom)virussen op te zetten, of plegen andere vormen van online criminaliteit. Maar ondanks de slechte reputatie van hackers zijn ze niet allemaal slecht. Een ethische hacker helpt bedrijven en overheidsinstellingen juist om hun systemen beter te beveiligen. En daar kunnen ze heel goed mee verdienen.
Het is logisch dat een ethische hacker voor bedrijven een waardevolle investering is. Een slecht beveiligd systeem kan veel meer kosten dan het salaris van een hacker. Die vangt namelijk tussen de 41.000 en 80.000 euro per jaar, afhankelijk van ervaring. Soms komen er dringende opdrachten tussendoor waarmee een hacker veel geld kan verdienen.
5. Dronepiloot
Het is een relatief nieuw beroep omdat drones nog niet zo lang geleden alleen als speelgoed werd verkocht. Inmiddels worden drones voor allerlei doeleinden ingezet. Denk hierbij aan het leger, de politie en hulporganisaties. Maar ook in de filmwereld worden drones veelvuldig ingezet. Met de juiste drones en certificaten kan een dronepiloot een lekkere gevulde bankrekening tegemoet zien.
Een ervaren dronepiloot kan makkelijk 80.000 euro per jaar verdienen. Het werk bestaat echter niet alleen uit het besturen van een drone. Een dronepiloot moet namelijk ook alles eromheen regelen, zoals toestemming krijgen om te vliegen boven een bepaald gebied. Er is steeds meer werk beschikbaar voor een dronepiloot, dus grijp je kans.