Vermogen Warren Buffett
Geld & Carrière

Het gigantische vermogen van iconische investeerder Warren Buffett

Warren Buffett kennen we natuurlijk allemaal als de Amerikaanse investeerder, filantroop en beleggingsgoeroe. Hij is misschien wel de beste en meest succesvolle belegger van de wereld. Sowieso is hij een van de 10 rijkste mensen ter wereld: volgens recente schattingen bedraagt zijn vermogen zo’n $ 109 miljard. Hoe heeft hij dit indrukwekkende vermogen opgebouwd?

Warren Buffett in zijn jonge jaren

Warren Buffett is nu 91 jaar, hij werd geboren op 30 augustus 1930 in Omaha, Nebraska. Zijn vader was politicus en was maar liefst vier termijnen lid van het Amerikaanse Congres. Het gezin Buffett verhuisde naar Washington, D.C, waar Warren de middelbare school afmaakte. In het jaarboek van zijn school stond bij Warren Buffett vermeld: “houdt van wiskunde; een toekomstige effectenmakelaar.”

Carrière bij Berkshire Hathaway

Buffetts eerste baan was van 1951 tot 1954 bij Buffett-Falk & Co. als belegging verkoper. Dat deed hij uitstekend en na enkele andere werkgevers werd hij in 1970 voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway. Dit bedrijf was in 1839 begonnen als textielbedrijf. Warren Buffet bouwde het uit tot een conglomeraat van bedrijven en beleggingsactiviteiten. Berkshire Hathaway is nu het op drie na grootste bedrijf ter wereld. In 1990 werd Buffett miljardair, de waarde van de aandelen Berkshire Hathaway was in dat jaar vervijfvoudigd ten opzichte van 1979.

https://manly.nl/top-10-rijkste-mannen-ter-wereld-2022

Hoogtepunten uit zijn lange carriere

De oude baas is nog steeds aan het werk en zijn carrière beslaat inmiddels zeven decennia. We zetten enkele hoogtepunten uit de carrière van Warren Buffett op een rij:

 • 1941 Koopt zijn eerste aandeel op 11-jarige leeftijd.
 • 1958 Koop een huis voor $ 31.500. Daar woont hij nog steeds.
 • 1962 Het vermogen van Warren Buffet komt boven de $ 1 miljoen.
 • 1970 Voorzitter en CEO van Berkshire Hathaway.
 • 1989 Berkshire verwerft 6,3% van Coca-Cola voor $ 1 miljard.
 • 1990 Zijn eerste miljard dollar bereikt.
 • 1995 Een enkel aandeel Berkshire is nu $ 25.000 waard.
 • 1995 Berkshire krijgt de volledige controle over verzekeraar GEICO in een deal ter waarde van $ 2,3 miljard.
 • 2008 Buffett investeert $ 5 miljard in Goldman Sachs.
 • 2013 Berkshire neemt een belang van 50% in H. J. Heinz Company.

Het vermogen van Warren Buffett

In 1962 bereikte het vermogen van Warren Buffett de mijlpaal van $ 1 miljoen, in 1990 $ 1 miljard en in 2022 is Warren Buffett goed voor een indrukwekkende $ 109 miljard. Dit vermogen zit voor bijna 100% in aandelen. Buffett bezit 18% van de aandelen van Berkshire Hathaway. Het gaat om zo’n 300.000 Klasse A aandelen en ongeveer 150.000 Klasse B aandelen.

Buiten Berkshire Hathaway bezit Buffett aandelen in onder andere Wells Fargo en IBM. Warren Buffett heeft beloofd 99% van zijn fortuin aan goede doelen weg te geven. Dat doet hij via de liefdadigheidsstichting Bill & Melinda Gates Foundation van collega-rijkaard Bill Gates, met wij Buffett al jaren bevriend is.

Het vermogen van Warren Buffet is gigantisch, maar hij moet toch een paar landgenoten voor laten gaan op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Lees hier alles over het vermogen van Bill Gates en vermogen van Elon Musk. De vermogens van Formule 1 coureurs komen niet in de buurt, en de vermogens van Nederlandse politici zeker niet.

Succeslessen van Warren Buffett

Had je in 1964 samen met Warren Buffet $ 1.000 geïnvesteerd, dan was je nu oud, maar had je wel $ 16 miljoen verdiend. Natuurlijk is Warren Buffett al vaak gevraagd wat het geheim is van zijn succes als bellegger. Als eerste geeft hij vaak de tip om van je inkomsten elke maand eerst een vast bedrag opzij te zetten.

Gebruik vervolgens de rest van je geld om je rekeningen en andere uitgaven te betalen. Zet je het geld namelijk niet direct opzij, dan is de kans groot dat je dingen koopt die je niet nodig hebt en blijft er eind van de maand niets meer over om te besparen of te beleggen. Nog meer tips van Warren Buffett:

 • Omarm koers dalingen, want dan kun je immers goedkoop aandelen kopen.
 • Koop alleen aandelen van bedrijven waarvan je begrijpt wat ze doen.
 • Zoek sterke ondernemingen: Warren Buffet koopt alleen aandelen in bedrijven van hoge kwaliteit. Bedrijven die over een lange periode waarde blijven creëren voor hun aandeelhouders. Vandaar zijn voorkeur voor ijzersterke merken zoals Coca Cola.