Geld & Carrière

Het miljarden vermogen van Rusland-president Vladimir Poetin

miljarden vermogen van Rusland-president Vladimir Poetin

Hij is op dit moment waarschijnlijk de meest besproken man ter wereld: Vladimir Vladimirovitsj Poetin kennen we natuurlijk allemaal als de president van Rusland die de hele wereld schokte door zijn leger naar de Oekraïne te sturen. In zijn politieke functie komt hij spijkerhard en kil over, zijn privéleven weet hij echter meestal zeer goed uit de media te houden. Zo wordt er al heel wat jaren beweert dat hij schatrijk zou zijn. Maar hoe groot is het vermogen van Vladimir Poetin nu echt? En hoe komt hij aan al dat geld?

Poetin

Oud-spion én zoon van een spion

Vladimir Poetin werd geboren in Sint-Petersburg op 7 oktober 1952 en wordt dit jaar dus 70. Zijn vader zat bij de geheime dienst onder Stalin, Poetin zelf maakte later ook carrière bij de Russische geheime dienst KGB (nu FSB). Hij werkte een tijd voor de KGB in Oost-Duitsland en na de ineenstorting van het Oostblok keerde hij terug naar Rusland.

Hij maakte daarna snel carrière in de politiek, eerst in zijn geboorteplaats en eind jaren negentig landelijk: hij werd premier onder toenmalig president Boris Jeltsin. Na het einde van Jeltsins presidentschap won Poetin de presidentsverkiezingen in het jaar 2000.

Poetins privéleven

Poetin was ooit getrouwd en heeft twee dochters, de oudste, Maria Poetin is met een Nederlandse man getrouwd. Poetin beoefende op vrij hoog niveau Judo in zijn jonge jaren. Naast Russisch spreekt Poetin vloeiend Duits. Sinds 1992 is hij lid van de Russisch-orthodoxe Kerk. Daarvoor kon dat niet want in de communistische tijd moesten KGB-werknemers verplicht atheïstisch zijn.

Big Putin is watchin you

Het paleis van president Poetin

Het salaris van de Russische president is omgerekend zo’n 150.000 euro, minder dan wat onze premier Mark Rutte verdient. Geen slecht salaris, maar ook weer geen bedrag waarmee je in een paleis kunt kopen: helemaal al niet het gigantisch grote bouwwerk  ter waarde van naar schatting meer dan één miljard euro.

Het paleis van Poetin in de buurt van de Zwarte zee heeft onder andere drie helicopter landingsplatformen, een wijngaard, een privé theater en 24/7 zeer strenge beveiliging. Poetin ontkent zelf hier te wonen en beweert dat het paleis eigendom is van een vriend.

Vermogen Vladimir Poetin ligt in de miljarden

Je begrijpt dat het precieze vermogen van Vladimir Poetin lastig vast te stellen is. Gegevens daarover zijn verre van openbaar. De schattingen lopen dan ook uiteen, maar dat het om een gigantisch bedrag gaat, daar zijn ingewijden het wel over eens.

Voorzichtige bronnen schatten zijn vermogen op zo’n 40 miljard euro, de ruimste schattingen liggen rond de 200 miljard euro. Daarmee zou Poetin hoog scoren op het lijstje van rijkste mensen ter wereld. Volgens de Rus Stanislav Belkovsi, een voormalig overheidsadviseur zou het vermogen van Vladimir Poetin rond de 57 miljard euro liggen.

Poetin bord

Aandelen in grote Russische bedrijven

Hoeveel miljard het ook precies is, het is wel duidelijk dat dit bedrag niet is opgespaard van zijn president salaris. Volgens velen gebruikt de Russische president zijn vriendschap met een elite van steenrijke Russen, vaak de oligarchen genoemd, om aandelen in grote bedrijven te verschaffen. Zo zou hij een ​​belang van 4,5% in energiebedrijf Gazprom hebben, een grote belangen in oliebedrijven zoals Surgutneftegaz en Gunvor.

De rijke oligarchen van Rusland

De rijkdom van de oligarchen vindt zijn oorsprong in de jaren negentig. Rusland privatiseerde toen veel staatsbedrijven en handige zakenmannen met hoge connecties kochten voor een appel en een ei grote voormalige staatsbedrijven op, vaak ver onder de marktwaarde.

Bekende voorbeelden van rijke Russen die persoonlijk bevriend zijn met Poetin zijn Roman Abramovich, bekend geworden als – onlangs teruggetreden – eigenaar van voetbalclub Chelsea, en Vladimir Potanin, die in de media afwisselend de rijkste of de op één na rijkste Rus wordt genoemd.