vermogen Richard Branson
Geld & Carrière

Het spraakmakende vermogen van Virgin-baas Richard Branson

De Britse zakenman, filantroop en media-persoonlijkheid Richard Branson verdiende een vermogen met zijn bedrijven conglomeraat Virgin Group. Daarnaast is hij wereldberoemd om zijn excentrieke gedrag en uitgesproken persoonlijkheid. Net als twee andere bekende miljardairs, Elon Musk en Jeff Bezos steekt hij veel geld in spraakmakende ruimtevaartprojecten. Maar hoe heeft Sir Richard Branson eigenlijk zijn indrukwekkende fortuin opgebouwd?

De jonge jaren van Richard Branson

Richard Branson is 71 jaar en werd geboren op 18 juli 1950 in Blackheath, een rustige buitenwijk van Londen. Op school presteerde hij moeizaam, onder andere door dyslexie. Branson vertelt zelf graag het verhaal dat op zijn laatste schooldag het schoolhoofd tegen hem zei: ‘jij komt in de gevangenis terecht, of je wordt miljonair’. Dat laatste is ruimschoots gelukt.

Het Virgin zakenimperium

Branson toonde al op jonge leeftijd ondernemingszin en begon eind jaren zestig een platenhandel in de kelder van de plaatselijke kerk. Het werd meteen een  succes, vooral omdat hij door minder overhead zijn platen tegen een lagere prijs verkocht dan de grote platenzaken.

In de jaren zeventig breidde hij uit met een eigen platenlabel, Virgin Records. Dat was de eerste stap van het Virgin imperium, dat hij in de loop der jaren uitbreidde met onder andere Virgin Airways, Virgin Trains, Virgin Hotels en Virgin Galactic.

vermogen Richard Branson

Vermogen Richard Branson

Het totale vermogen van Richard Branson bedraagt zo’n 5,4 miljard dollar. Niet genoeg voor een plaatsje in de top 10 van rijkste mensen ter wereld, maar misschien komt dat nog.

Het overgrote deel van Bransons fortuin komt uit de Virgin Group, zijn investeringsmaatschappij die uit meer dan 40 Virgin-bedrijven bestaat. Branson is de enige aandeelhouder van de Virgin Group. Branson verdient geld aan het merk Virgin via partnerschappen, affiliates en natuurlijk uit de Virgin-bedrijven zelf die jaarlijks in totaal zo’n $ 22 miljard omzetten.

Naast Virgin heeft hij nog een aantal andere grote zakelijke belangen, zoals een belang van 13% in de Britse bank Virgin Money en ongeveer 9,3% van biotechnologiebedrijf 23andMe.

Slim met onroerend goed

Branson is ook succesvol met onroerend goed. Zo kocht hij in 1976 74 hectare op Necker Island, één van de Britse Maagdeneilanden, voor $ 180.000. Destijds was het onbewoond. Vandaag de dag kun je het eiland huren voor ongeveer $ 65.000 per dag.

Daarvoor heb je dan twee privé stranden, zwembaden, tennisbanen, een persoonlijke chef-kok en 100 medewerkers ter beschikking. Necker Island is nu naar schatting $ 200 miljoen waard.

De ruimte in met Virgin Galactic

Eén van de meest spraakmakende onderdelen van het Branson imperium is zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. Het doel hiervan is om ruimtetoerisme mogelijk te maken en betalende passagiers de ruimte in te brengen.

Virgin Galactic is van plan om vluchten beschikbaar te stellen voor het publiek voor tickets vanaf $ 200.000. In 2021 maakte Richard Branson zelf een eerste ruimtereis en daarbij kwam zijn ruimtevaartuig tot 80 kilometer buiten de aarde.

Op ruimtereis gebied heeft Richard Branson directe concurrentie van twee andere miljardairs: Jeff Bezos, oprichter en eigenaar van Amazon is ook druk bezig ruimtereizen mogelijk te maken met zijn project Blue Origin. Daarnaast timmert ook Elon Musk aan de weg met ruimtevaartbedrijf SpaceX.