Geld & Carrière

Dit is het royale vermogen van de succesvolle Prins Bernhard junior

Het royale vermogen van Prins Bernhard junior

Prins Bernhard junior kun je gerust de meest succesvolle ondernemer van de Oranje-familie noemen. Hij verdiende veel geld in de ICT, is mede-eigenaar van Circuit Zandvoort en vooral zijn vastgoedbeleggingen leggen hem bepaald geen windeieren. Over hoe rijk hij precies is doen verschillende verhalen de ronde. We zochten voor je uit hoe het zit met het royale vermogen van Prins Bernhard junior.

Bernhard, Prins van Oranje Nassau

Prins Bernhard junior werd geboren op 25 december 1969 in Nijmegen. Hij is een zoon van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en een neef van onze koning. Prins Bernhard junior heet voluit Bernhard Lucas Emmanuel Prins van Oranje Nassau, Van Vollenhoven. Hij studeerde af in de economie in 1995 aan de universiteit van Groningen.

Al in zijn studietijd richtte hij zijn eerste onderneming op. Samen met vrienden begon hij Ritzen Koeriers, een koeriersbedrijf met als uitgangspunt het bezorgen van pakketjes door studenten. Die hadden toendertijd allemaal een gratis ov-jaarkaart en konden zo een zakcentje bijverdienen door met het openbaar vervoer pakjes door het land te bezorgen.

Zijn successen als ondernemer

Het bleef niet bij Ritzen Koeriers, de Prins van Oranje Nassau richtte het ene na het andere bedrijf op. Op dit moment zit Bernhard junior in het managementteam van IT-bedrijf Levi9 IT Services, is hij partner bij Pinnacle vastgoed ontwikkeling in Amsterdam, oprichter van het botenmerk Waterdream en medeaandeelhouder van Circuit Zandvoort.

Bernhard bezit vele panden, vooral in Amsterdam en wordt daarom vaak de ‘vastgoed prins’, ‘pandjes prins’ of ‘prinsje nooitgenoeg’ genoemd. Naast woon- en winkelpanden gaat het ook bijvoorbeeld om winkelcentra en het Mediapark in Hilversum.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@dutchroyals_)

Vermogen Prins Bernhard Junior

Hoe rijk Prins Bernhard junior precies is, is moeilijk vast te stellen. In 2016 werd zijn vermogen al eens op 11 miljoen geschat, maar dat was nog voordat bekend werd hoeveel panden hij bezit. Hij zou namelijk samen met zijn zakenpartners samen meer dan 600 panden in Nederland bezitten, waarvan 349 adressen in Amsterdam (cijfers van 2017). Met de huidige vastgoedprijzen kunnen we wel vaststellen dat het om een megabedrag gaat.

Prins in opspraak door verhuur

In 2017 kwam Bernhard junior in opspraak. De krant Het Parool toonde aan dat zijn bedrijf zich niet aan de regels hield en bijvoorbeeld sleutelgeld vroeg aan huurders, wat niet is toegestaan. Ook zouden op een aantal adressen meer huurders staan ingeschreven dan wettelijk toegestaan. De Prins stelde dat het beheer van de panden was uitbesteed aan een derde partij. Daarmee gaf hij de oude uitdrukking ‘van de prins geen kwaad weten’ een nieuwe lading.

Selfmade miljonair zonder overheidssalaris

Prins Bernhard junior is een selfmade miljonair. Hij krijgt geen salaris van de overheid, zoals onze Nederlandse politici en Koning Willem Alexander die een jaarlijkse uitkering van rond de 1 miljoen euro krijgt. Bernhard junior heeft echter wel een aandeel in het familiekapitaal van de Oranjes. Het totale kapitaal van de koninklijke familie wordt op ongeveer 1,1 miljard euro geschat. Hoe groot het aandeel hierin van Prins Bernhard junior is, is niet bekend.

Zijn privévermogen is vooral opgebouwd uit vrijwel niet in te schatten vastgoed inkomsten en zijn ICT-bedrijf, waarvan de waarde rond de 30 miljoen ligt volgens kenners. Prins Bernhard junior woont met zijn gezin in Amsterdam in een monumentaal pand dat zo’n 5 miljoen euro waard is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door (@dutchroyals_)