Geld & Carrière

Dit is het baanbrekende vermogen van ijskoning Patrick Roest

vermogen Patrick Roest

Patrick Roest is één van de succesvolste allround schaatsers van de laatste jaren. 2023 startte hij succesvol met goud op het EK Allround en het NK Allround. Voor schaatsers liggen de salarissen een stuk lager dan in bijvoorbeeld de Formule 1 of het voetbal. Lukte het Roest om toch een aardig salaris en vermogen bij elkaar te schaatsen? We zochten het voor je uit.

De allround schaatscarrière van Patrick Roest

Het zal je niet verbazen dat het schaatstalent van Patrick Roest al vroeg opviel. In 2013 kwam hij terecht bij schaatsploeg Jong Oranje. Deze ploeg bestaat niet meer, maar was bedoeld om jonge talentvolle schaatsers op hoog niveau te begeleiden.Roest debuteerde bij de senioren op het NK Afstanden van 2013. Hij was toen 17 en haalde een verdienstelijke 13e plek op de 1500 meter.

In 2014 haalde hij zijn eerste grote prijs: wereldkampioen Allround bij de junioren. Daarna kwam er een enorme prijzen stroom op gang. Roest werd 3 keer wereldkampioen Allround, 2 keer Europees kampioen Allround en hij won 4 keer het EK Afstanden. Olympisch goud haalde hij nog niet, wel 3 keer zilver.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heidy Gommers (@heidygommers)

Hoeveel verdienen schaatsers?

Over salarissen wordt in de schaatswereld vaak geheimzinnig gedaan. Wat we in ieder geval weten is dat schaatsers veel minder verdienen dan Formule 1-coureurs zoals Max Verstappen of topvoetballers, zoals Frenkie de Jong. Een van de weinige salarissen die ooit uitlekten van een schaatser was overigens niet misselijk: Sven Kramer verdiende een jaarsalaris van 1,3 miljoen euro in zijn glorietijd.

Het salaris van een topschaatser als Patrick Roest loopt zeer waarschijnlijk eerder in de tonnen dan in de miljoenen per jaar. Het salaris dat schaatsers bij hun ploeg verdienen, kunnen ze nog aanvullen met premies. De KNSB heeft een pot met prijzengeld, verdeeld onder schaatsers die Olympische, wereld- of andere belangrijke prijzen winnen. Daarnaast verdienen schaatser nog bij met sponsorcontracten en social media activiteiten. Met name voor Jutta Leerdam en Suzanne Schulting levert dat een extra belegde boterham op.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stephan Tellier (@stephantellier)

Prijzengeld met schaatsen

Waar wel meer over bekend is, is het prijzengeld van schaatsers. Aan prijzengeld verdiende Patrick Roest in 2020 bijvoorbeeld om precies te zijn 60.150 dollar. In 2022 verdiende hij alleen al op de Olympische Winterspelen 37.500 euro. De geldbedragen die een medaillewinnaar op de Olympische Winterspelen krijgt zijn 30.000 euro voor goud, 22.500 euro voor zilver en 15.000 voor brons.

Vermogen Patrick Roest

Het vermogen dat Patrick Roest tot nu toe met schaatsen verdiende is lastig vast te stellen. Bronnen op het internet houden het op een bedrag tussen de 1 en de 5 miljoen. Dat is een vrij ruime schatting maar dat Patrick Roest inmiddels miljonair is lijkt inmiddels wel vast te staan. Hoeveel miljoen er precies op zijn bankrekening staat weet hij tot op heden alleen zelf.