Geld & Carrière

Dit is het vermogen van 7-voudig Wimbledon-winnaar Novak Djokovic

Dit is het vermogen van Wimbledon 2023 finalist Novak Djokovic
Novak Djokovic tijdens de halve finale van Wimbledon 2023 Foto: BSR

Novak Djokovic kan zondag in de finale tegen Carlos Alcaraz voor de achtste keer Wimbledon op zijn naam schrijven. De Serviër is één van de grootste tennissers van onze tijd. Zijn prijzenkast is zeer goed gevuld, maar hoe zit het met zijn bankrekening? In het toptennis gaan grote bedragen om, maar hoe groot is het bedrag dat Djokovic in zijn tenniscarrière bij elkaar speelde? We zetten de feiten over de inkomsten en het vermogen van The Djoker voor je op een rij.

De tennisprestaties van Novak Djokovic

Novak Djokovic werd geboren op 22 mei 1987 in Belgrado, Servië en begon al op 4-jarige leeftijd met tennissen. In 2003 werd hij prof en in 2005 kwalificeerde hij zich voor het eerst voor een Grand Slam-toernooi: de Australian Open. Djokovic is uitgegroeid tot een van de beste tennissers aller tijden, met een carrière vol indrukwekkende overwinningen.

In 2016 werd hij de eerste speler ooit die alle vier de grote toernooien, op drie verschillende ondergronden had gewonnen. Hij is tevens de enige mannelijke tennisser die alle negen Masters 1000-toernooien heeft gewonnen. Daarnaast stond hij in totaal 373 dagen op de eerste plaats van de ATP-heren ranglijst. Zijn grootste prestatie is natuurlijk dat hij, wat betreft Grand Slams, alleen recordhouder is met maar liefst 23 Grand Slams. En daar er zondag tijdens de finale van Wimbledon 2023 er zomaar nog eentje bij kunnen komen.

Vermogen prijzengeld Novak Djokovic

Het prijzengeld van Novak Djokovic

Novak Djokovic heeft meer prijzengeld bij elkaar getennist dan wie dan ook in de professionele tennisgeschiedenis. In 2015 vestigde de 1,88 meter lange Serviër al een nieuw record: het meeste gewonnen prijzengeld van de ATP Tour in één seizoen. Hij haalde in dat seizoen 21,6 miljoen dollar prijzengeld binnen.

Het totale prijzengeld van Djokovic, nadat hij de winnaarscheque van Roland Garros van $ 2,5 miljoen in ontvangst mocht nemen, komt uit op een totaal van 170 miljoen dollar. Dit is het meeste prijzengeld van alle tennissers, met een aanzienlijke marge. Rafael Nadal komt namelijk uit op $135 miljoen, Federer op $131 miljoen en de vierde plaats si voor Andy Murray met $64 miljoen.

Novak Djokovic: inkomsten naast tennis

Djokovic’s inkomsten buiten de baan gedurende zijn carrière komen uit op een gigantisch bedrag van 340 miljoen dollar. Deze inkomsten zijn afkomstig van sponsoring, optredens, licenties en verkoop van memorabilia. Dat brengt hem in de buurt van Nadal, wiens geschatte inkomsten $390 miljoen bedragen. Maar beide worden flink overtroffen door Roger Federer. Tegen de tijd dat hij zijn pensioen aankondigde in september 2022, had hij al meer dan 990 miljoen dollar vergaard.

Novak Djokovic tekende onder andere deals met merken als Mercedes en Seiko. In 2017 beëindigde hij zijn deal met Uniqlo en werd hij merkambassadeur voor Lacoste. Het bedrag dat Lacoste hem betaald is niet officieel bekend, maar naar verluidt zou het om een bedrag in de tientallen miljoenen gaan.

Vermogen prijzengeld Novak Djokovic

Wat is het vermogen van Novak Djokovic?

Novak Djokovic heeft tot nu toe dus 170 miljoen dollar aan prijzengeld verdiend en is daarmee recordhouder. Tel daarbij zijn overige inkomsten buiten de baan van 340 miljoen dollar en zijn totale inkomsten bedragen dan 510 miljoen dollar. Uiteraard staan inkomsten niet gelijk aan het totale vermogen. Djokovic zal over zijn inkomsten immers een smak aan belastingen moeten betalen.

Kijkend naar zijn vermogen, waarbij zijn persoonlijke bezittingen zoals huizen, auto’s en investeringen worden meegerekend, dan komen de schattingen uit op een bedrag van 225 miljoen dollar. Djokovic zijn boekhouders zullen er waarschijnlijk alles aan doen om dit bedrag zo laag mogelijk te houden om minder belasting te betalen. Zijn daadwerkelijke vermogen zou hierdoor dus nog een stuk hoger uit kunnen vallen.