Geld & Carrière

Het kolossale vermogen van Brazilië-vedette Neymar

Neymar da Silva Santos Junior vermogen

De Braziliaan Neymar is één van de best betaalde voetballers die op het WK in Qatar actief is. Komen zijn verdiensten in de buurt van het extreme salaris van zijn ploeggenoot bij Paris Saint-Germain, Kylian Mbappé? We zetten de inkomsten en het vermogen van vedette Neymar voor je op een rij.

Zo begon de voetballoopbaan van Neymar

Neymar heet voluit Neymar da Silva Santos Júnior. Zijn vader, bekend als Neymar Santos Sr, was ook voetballer. Neymar Júnior werd geboren op 5 februari 1992 in Mogi das Cruzes, een plaats op zo’n 40 kilometer van megastad São Paulo in het zuidoosten van Brazilië.

Zijn voetbalcarrière startte op jonge leeftijd bij de club Santos, ook in de regio São Paulo. In 2003 begon hij er in de jeugdopleiding en op 7 maart 2009 debuteerde hij op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal. Zijn talent viel al snel op en 10 augustus 2010 debuteerde Neymar op 18-jarige leeftijd in het nationale elftal van Zuid-Amerikaanse grootmacht Brazilië.

Glorietijd in Barcelona

Na 134 wedstrijden waarin hij 70 doelpunten maakte voor Santos, maakte Neymar in 2013 de grote oversteek: naar Europa en FC Barcelona. Daarmee was een transferbedrag van 57 miljoen euro gemoeid. Bij de Catalaanse club vormde hij een droomvoorhoede met Lionel Messi en Luis Suárez. Barcelona werd in die jaren twee keer landskampioen, pakte drie keer de Spaanse beker en won eenmaal de Champions League.

Neymar da Silva Santos Júnior Vermogen

Duurste transfer aller tijden

Barcelona had in het contract van Neymar een afkoopsom van 222 miljoen euro laten opnemen. De gedachte was dat niemand zo’n afschrikwekkend bedrag zou betalen. Dat was buiten Paris Saint-Germain gerekend.

De Franse club was in 2011 gekocht door Qatar Sports Investments, een bedrijf dat rechtstreeks onder de Emir van WK-gastland Qatar valt. Het bedrijf investeerde tot nu toe naar schatting 1,3 miljard euro in PSG en betaalde de 222 miljoen euro voor Neymar zonder met de ogen te knipperen. De transfer van Neymar naar PSG is nog altijd de duurste voetbaltransfer aller tijden.

Wat zijn de inkomsten van Neymar?

Het salaris van Neymar bij PSG behoort tot de absolute top in het voetbal. Zijn basissalaris alleen al is 78 miljoen dollar. Daarnaast verdient hij gemiddeld zo’n 20 tot 40 miljoen per jaar aan bonussen en sponsordeals.

In 2020 bijvoorbeeld, was zijn totale jaarinkomen 96 miljoen dollar. Neymar is één van de gezichten die je vaak ziet in reclames van Nike, waarmee hij een langdurig contract heeft. Andere deals had of heeft Neymar met onder andere Panasonic, Volkswagen, Ambev, Unilever en Santander.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Wat is het vermogen van Neymar?

Kenners schatten het vermogen dat Neymar tot nu toe in zijn voetbalcarrière vergaarde op rond de 200 miljoen dollar. Hij is nu dertig, dus dat bedrag kan zeker nog verdubbelen. Of hij net als zijn collega voetbalsterren Cristiano Ronaldo en Lionel Messi op weg is om voetbalmiljardair te worden, is nog even afwachten. Een plaats in de top 10 van rijkste voetballers ter wereld lijkt ons de komende jaren echter wel verzekerd.