
Dit is het gemiddelde vermogen van Nederlanders per leeftijdscategorie
Maakt geld gelukkig? Dat is een vraag die mensen elkaar vaak stellen. Toch is het altijd fijn om in ieder geval geen geldproblemen te hebben en financieel vrij te kunnen zijn. Maar hoe staan jouw financiën er eigenlijk voor? Wij hebben het gemiddelde vermogen van Nederlanders, per leeftijdscategorie, voor je op een rijtje gezet.
Gemiddelde vermogen van Nederlanders
Het netto gemiddelde vermogen van een Nederlands huishouden is rond de 28.000 euro, dit blijkt uit de data van het CBS. Het netto vermogen reken je uit door aan de ene kant spaargeld, beleggingen, huiswaarde en de waarde van een eventuele onderneming aan de ene kant worden geplaatst.
Aan de andere kant van de balans plaatsen ze de schulden. Denk aan hypotheekschuld, leningen en ome Duo. Trek de schulden van het bezit af en je krijgt het netto vermogen. Gemiddeld in Nederland komen we dan rond de 28.000 euro uit.
Vermogen per generatie
Business Insider heeft op een rijtje gezet wat het gemiddelde vermogen per leeftijdscategorie is. Het is natuurlijk een stuk interessanter om dit met elkaar te vergelijken. Als je 20 bent kun je natuurlijk niet zoveel hebben gespaard als wanneer je 80 bent. Dit is een eerlijker gemiddelde als je toch wilt vergelijken.
Hieronder hebben we het gemiddelde netto vermogen per leeftijdsgroep op een rij gezet. Het gemiddelde is natuurlijk relatief. Een aantal extreem rijke mensen verstoren dit beeld omdat ze het gemiddelde enorm omhoog halen. Daarom hebben we ook het vermogen van de rijkste mensen binnen elke categorie uitgelicht.
Leeftijdscategorie tot 25 jaar: gemiddeld netto vermogen van 200 euro
In de categorie tot 25 jaar is het gemiddelde vermogen 200 euro. Heb jij meer dan 200 euro aan spaargeld, crypto etc min de aftrek van jouw schulden? Dan ben je al rijker dan gemiddeld. Lekker bezig!
De rijkste 18 procent van de categorie tot 25 jaar heeft een netto vermogen van minimaal 39.000 euro.
Leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar: gemiddeld netto vermogen van 2300 euro
Tussen de 25 en 35 jaar kom je op een gemiddelde van 2300 euro aan vermogen. Op deze leeftijd hebben veel starters een woning gekocht en zitten veel oud-studenten met een flinke studieschuld. Het spaargeld is wel een stuk gestegen in deze jaren, maar onder aan de streep houden ze nog niet veel over.
De rijkste 25 procent van deze leeftijd heeft een netto vermogen van minimaal 44 duizend euro.
Leeftijdscategorie 35 tot 45 jaar: gemiddeld netto vermogen van 9000 euro
In deze leeftijdscategorie is het eindelijk tijd om een beetje aan het vermogen te gaan bouwen. Toch ligt het gemiddelde netto vermogen nog onder de 10.000 euro.
De rijkste 27 procent zit wel al op een minimaal netto vermogen van 97.000. Op deze leeftijd zie je dat de verschillen tussen ‘gemiddeld’ en rijk snel toenemen.
Leeftijdscategorie 45 tot 55 jaar: gemiddeld netto vermogen van 45.000 euro
Het gemiddelde netto vermogen van mensen in deze categorie zit rond de 45.000 euro. Deze stijging is te linken aan de overwaarde die sommigen hebben op hun eigen woning. Daarnaast zijn de meeste mensen op deze leeftijd meer gaan verdienen en kunnen wellicht wat beter met geld omgaan.
De rijkste 20 procent heeft een netto vermogen van minimaal 295.000 euro.
Leeftijdscategorie 55 tot 65 jaar: gemiddeld netto vermogen van 95.000 euro
Het gemiddelde netto vermogen van mensen in de categorie van 55 tot 65 jaar is 95.100 euro. Je ziet duidelijk dat mensen op die leeftijd flink hebben kunnen sparen en veel schulden hebben afgelost.
Van de groep huishoudens tussen de 55 en 65 jaar heeft de rijkste 29 procent een netto vermogen van minimaal 296 duizend euro.
Leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar: gemiddeld netto vermogen van 132.600 euro
Dit is de leeftijd dat mensen met pensioen gaan. Tegen die tijd ligt het gemiddelde netto vermogen rond de 132.000 euro. Een mooi spaarpotje voor de oude dag!
De rijkste 34 procent heeft een netto vermogen van minimaal 297.000 euro.
85 jaar en ouder: gemiddeld netto vermogen 48.700 van euro
We zijn terechtgekomen bij de laatste categorie: 85 jaar en ouder. Het gemiddelde netto vermogen op deze leeftijd ligt rond de 48.700 euro.
De rijkste 36 procent op deze leeftijd heeft een gemiddeld netto vermogen van minimaal 298 duizend euro.