Geld & Carrière

Dit is het astronomische vermogen van basketbal-legende Michael Jordan

Vermogen Michael Jordan

Michael Jordan speelde al 20 jaar geleden zijn laatste basketbalwedstrijd, maar hij is nog altijd een wereldwijde beroemdheid. Zijn lange en succesvolle carrière leverde hem de status van sportmiljardair op. Maar hoe rijk is hij nu precies? We zochten voor de feiten en cijfers over inkomsten en vermogen van Michael Jordan voor je uit.

Onlosmakelijk verbonden met de Chicago Bulls

De 1,98 lange voormalige shooting guard wordt binnenkort 60. Michael Jeffrey Jordan werd geboren op 17 februari 1963 in Brooklyn, New York. Toen Michael nog een peuter was, verhuisde het gezin naar Wilmington, North Carolina. Jordan speelde basketbal, honkbal en voetbal op de Emsley A. Laney High School in Wilmington. Na zijn middelbare schooltijd stonden de universiteiten voor hem in de rij, om hem te rekruteren voor hun college basketbal team. Hij koos voor de University of North Carolina.

De naam Michael Jordan is onlosmakelijk verbonden met de Chicago Bulls. Hij leidde het team naar 6 NBA-kampioenstitels. Jordan haalde 5 keer de MVP-titel in de NBA. Ook heeft hij het record voor de hoogste gemiddelde score aller tijden en werd hij op 11 september 2009 opgenomen in de Hall of Fame.

Vermogen Michael Jordan

De verdiensten van Michael ‘Air’ Jordan

Jordan verdiende zijn status van sportmiljardair niet dankzij zijn NBA-salarissen. Tijdens zijn NBA-carrière verdiende Michael in totaal 93,7 miljoen dollar aan salaris. Een indrukwekkend bedrag, maar de tijd van de echte dikke salarissen liep hij net mis. Ter vergelijking: tegen de tijd dat LeBron James met pensioen gaat, zal hij meer dan 500 miljoen dollar aan NBA-salaris hebben verdiend.

Jordan verdiende het meeste geld dus na zijn NBA-carrière. In de jaren na zijn pensionering was Michael consequent een van de best betaalde beroemdheden. Tot op heden heeft hij 1,4 miljard dollar verdiend aan zakelijke overeenkomsten. De laatste jaren verdient hij  zo’n 100 miljoen dollar per jaar aan zakelijke deals. Zo verdient hij bijvoorbeeld elk jaar minstens 60 miljoen dollar aan royalty’s van het sportmerk Nike.

Van speler tot teameigenaar

Jordan kocht in 2010 een meerderheidsbelang in NBA-club Charlotte Hornets voor 175 miljoen dollar. In de loop der jaren verhoogde hij zijn aandeel in de Hornets tot 89%. In 2019 verkocht hij een deel van zijn belang aan een investeringsgroep, maar nog steeds bezit Jordan een groot deel van de aandelen. De totale waarde van de Charlotte Hornets schatten kenners nu op zo’n 1,5 miljard dollar.

Wat is het vermogen van Michael Jordan?

Michael Jordan is een van de weinige sportmiljardairs. Het netto vermogen van Michael Jordan schatten insiders namelijk op zo’n 1,7 miljard dollar. Dat is heel wat meer dan de nog actieve Steph Curry, één van de populairste basketballers van dit moment. Zijn vermogen bedraagt zo’n 160 miljoen dollar. Maar wie weet treedt hij in Michael Jordans voetsporen en start hij na zijn basketbalpensioen ook een succesvolle zakelijke carrière.