Geld & Carrière

Dit is het doorgedraaide vermogen van Matthijs van Nieuwkerk

vermogen-matthijs-van-nieuwkerk

Het zal niemand ontgaan zijn dat de televisiewereld wederom op zijn kop staat door een vernietigend artikel van de Volkskrant, waarin staat dat journalist en presentator Matthijs van Nieuwkerk jarenlang als een tiran heeft geregeerd over zijn medewerkers. Het is voorlopig dus einde oefening voor van Nieuwkerk, maar gaat hij het financieel ook moeilijk krijgen? Wij zochten zijn vermogen op.

Van journalist tot presentator

De Volkskrant kwam onlangs met een omvangrijk artikel waarin Matthijs van Nieuwkerk zich op zijn zachtst gezegd onbehoorlijk heeft gedragen achter de schermen van televisieprogramma De Wereld Draait Door. Dit programma presenteerde hij van 2005 tot 2020. Voordat hij aan het roer van dit programma stond was van Nieuwkerk een journalist die af en toe een uitstapje maakte als presentator. Achter de schermen was hij vooral actief voor televisiezenders AT5 en Holland Sport.

Zijn grote doorbraak op televisie kwam toen hij voor VARA het programma DWDD ging presenteren. Hij werd meerdere keren genomineerd voor de Zilveren Televizier-ster, maar heeft deze nooit binnen kunnen slepen. Nadat het programma in 2020 stopte bleef van Nieuwkerk actief op radio- en televisie, waaronder het bekende radioprogramma Top 2000 a gogo. Deze zal door de huidige ontwikkelingen dit jaar niet doorgaan.

De presentator ligt onder vuur

De presentator ligt op dit moment zwaar onder vuur vanwege de ernstige beschuldigingen aan zijn adres. Tientallen oud-medewerkers van DWDD hebben tegenover de Volkskrant verklaard dat hij zich achter de schermen agressief en kleinerend gedroeg, waardoor er een extreme angstcultuur heerste. Van Nieuwkerk liet niet lang na het verschijnen van het artikel weten alle banden met BNNVARA te verbreken.

Matthijs van Nieuwkerk geeft in tegen persbureau ANP toe dat hij over de schreef is gegaan. Hij stelt dat hij door zijn blinde ambitie over grenzen heen is gegaan, en dat hij verdriet heeft dat zijn levenswerk, DWDD, wankelt. “Het feit dat mijn werkgever openlijk aan mijn oprechtheid twijfelt, maakt een verdere samenwerking onmogelijk” aldus van Nieuwkerk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Peers – Amsterdam (@peers.nl)

Het vermogen van Matthijs van Nieuwkerk

Van Nieuwkerk heeft aardig kunnen cashen in de periode dat hij bij BNNVARA onder contract stond. De 62-jarige presentator zou naar verluid een bruto jaarsalaris van maar liefst €580.000 hebben verdiend, dit salaris ligt ver boven de balkenendenorm en zou vaker zijn bekritiseerd. Arjen Lubach verdient veel minder. Daarnaast verdiende van Nieuwkerk ook lekker met zijn vele werkzaamheden op de radio.

Zijn totale vermogen wordt geschat tussen de 2 en 4 miljoen euro. Hij zou dit vermogen in de afgelopen vijftien jaar bij elkaar hebben geharkt. Hij was jarenlang de best verdienende presentator van de publieke omroep, tot zijn riante salaris in 2020 werd teruggebracht naar 194.000 euro per jaar. Ondanks deze verlaging tot aan de balkenendenorm zit van Nieuwkerk vooralsnog niet op zwart zaad, en heeft hij redelijk wat reserves om er tijdens deze mediastorm warmpjes bij te zitten.