vermogen Mark Zuckerberg
Geld & Carrière

Het vermogen van Mark Zuckerberg groeit met miljarden in 2023

Mark Zuckerberg ken je vast als oprichter en topman van Facebook en één van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen zit voor het overgrote deel in Meta aandelen en daarop incasseerde hij een paar mega verliezen de laatste tijd. Maar er zijn inmiddels weer nieuwe ontwikkelingen binnen het social media en tech bedrijf. Hoe staat het er nu voor met het vermogen van Mark Zuckerberg in 2023? We zochten het voor je uit.

Zo begon de carrière van Mark Zuckerberg

Op 20-jarige leeftijd, als tweedejaars student psychologie richtte Zuckerberg samen met vier medestudenten Facebook op. Aanvankelijk onder de naam ‘The facebook’. Het was in eerste instantie een soort smoelenboek met foto’s en gegevens van studenten van zijn universiteit. De site werd in korte tijd zo populair dat uitbreiding naar andere universiteiten en vervolgens middelbare scholen volgde.

In september 2006 werd Facebook openbaar; iedereen van dertien jaar en ouder kon zich aanmelden. Facebook was daarmee één van de eerste online communities en groeide als kool. In 2008 ging Facebook in Nederland van start en verdrong al snel het toen razend populaire platform Hyves – wie kent het nog? In 2012 ging Facebook door de grens van 1 miljard gebruikers. Momenteel gebruiken naar schatting bijna 3 miljard mensen wereldwijd Facebook minimaal maandelijks.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Verdere uitbreiding van het Facebook imperium

Facebook nam in 2009 Instagram over en in 2014 WhatsApp. In 2021 wijzigde het concern van naam: van Facebook Inc. naar Meta Platforms Inc.  In september 2021 piekte de beurs waarde van het techbedrijf op maar liefst 1 biljoen dollar oftewel 1.000.000.000.000 dollar. Zuckerberg zelf kwam door zijn aandelenbezit van Meta in de top 10 van rijkste mensen ter wereld.

Daarna ging het bergafwaarts en verloor Meta tot januari 2023 maar liefst 700 miljard dollar aan marktwaarde. Enkele dagen geleden krabbelde het weer wat op; op 1 februari 2023 vertoonde de beurswaarde van Meta een stijging van 100 miljard dollar op één dag, na de presentatie van uitstekende kwartaal- en jaarcijfers.

Vermogen Mark Zuckerberg

Hoe hoog is het vermogen van Mark Zuckerberg in 2023?

Zakentijdschrift Forbes schat het vermogen van Mark Zuckerberg vandaag de dag op 66,8 miljard euro. Een waanzinnig bedrag, maar het was ooit bijna 100 miljard dollar. Om precies te zijn piekte het vermogen van Zuckerberg in 2021 op 97 miljard dollar. Vandaag de dag moet hij op de real time Forbes miljardairslijst genoegen nemen met een 16e plaats.

De rijkste persoon op aarde is op dit moment Bernard Arnault. Het totale vermogen van de topman van het LVMH-concern (luxe merken waaronder Louis Vuitton, Moët, Dior en Fendi) schat Forbes op zo’n 221,5 miljard dollar. Op ruime afstand tweede is vaste top 10 klant Elon Musk. Ook zijn vermogen fluctueert op basis van zijn aandelenkapitaal. Momenteel is Musk goed voor zo’n 184,2 miljard.