Geld & Carrière

Voetballegende Marco van Basten heeft een flink vermogen gescoord

vermogen-marco-van-basten
Foto: Instagram @marcovanbasten

Marco van Basten is misschien wel een van de beste en meest bekende voetballers ooit. Hij komt uit de ‘gouden generatie’ van voetbal uit de jaren ‘80. Zelfs de huidige generatie voetbalfans weten wie hij is, ook al is hij bijna dertig jaar geleden gestopt met zijn voetbalcarrière. De voormalige aanvaller heeft tijdens zijn profcarrière flink wat geld bij elkaar weten te trappen. Wij hebben zijn vermogen opgezocht.

Sterspeler van Ajax en AC Milan

Marco van Basten (1964) heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij wist tijdens zijn glansrijke carrière vooral bij Ajax en AC Milan treffers te maken die de geschiedenisboeken in zijn gegaan. Van Basten werd drie keer Europees voetballer van het jaar, en een keer Wereldvoetballer van het Jaar. Mede door zijn inzet won Ajax tijdens zijn dienst maar liefst drie keer de landstitel en de European Winners Cup. In 1987 verkaste hij naar Italië, waar hij bij AC Milan een sterspeler werd.

AC Milan wist door de tomeloze inzet van Van Basten drie keer de Europacup te winnen, twee wereldbekers binnen te slepen, en had hij drie keer de hand in het winnen van de Europese Supercup. Als interland had de tactische Marco van Basten ook regelmatig het laatste woord, in 1988 bezorgde hij Oranje door middel van een legendarisch doelpunt tegen de Sovjet-Unie de titel Europees kampioen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco van Basten (@marcovanbasten)

Wat is het vermogen van Marco van Basten?

Marco van Basten stopte door een hardnekkige blessure in 1995 als voetballer. Tussen 2008 en 2009 heeft hij Ajax nog even getraind, maar hij stopte al snel vanwege tegenvallende resultaten. Hij verdiende echter tijdens zijn carrière bakken met geld, maar hij kreeg een financiële klap te verduren toen hij in 1998 maar liefst 50 miljoen gulden (23 miljoen euro) belegde. Van dat bedrag verloor hij 10 miljoen toen de aanslagen op het World Trade Centre plaatsvonden (2001).

Beleggers wereldwijd dumpten hun aandelen, en Van Basten raakte het grootste gedeelte van zijn vermogen kwijt. Hij vertelt erover in zijn biografie ‘Basta!’. Die klap heeft hij enigszins goedgemaakt door zijn villa later in Amsterdam met een winst van ruim 7,5 miljoen te verkopen. Op het moment van schrijven wordt het vermogen van Marco van Basten op een slordige 15 miljoen euro geschat, maar geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om dit vermogen te gaan beleggen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco van Basten (@marcovanbasten)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco van Basten (@marcovanbasten)

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marco van Basten (@marcovanbasten)