Geld & Carrière

Zo ongekend rijk is het koningshuis van Saudi-Arabië

koninklijke-familie-saudi-arabie-vermogen
Saudi's Koning Salman bin Abdulaziz Al Said en zijn zoon kroonprins Mohammed bin Salman (Foto: BSR)

Dat het Nederlandse koningshuis er warmpjes bij zit weten we allemaal. De Oranjes staan zelfs in de top 5 rijkste vorstenhuizen van Europa met 1,2 miljard euro. Toch valt dit vermogen volledig in het niet bij veel andere internationale royals. De vorsten van Saudi Arabië spannen de absolute gouden kroon. Wij doken in het vermogen van het Huis van Saoed, die al sinds 1744 over het land regeren. Spoiler: ze hebben een vermogen waar zelfs de Britten van dromen. 

Het koningshuis van Saudi-Arabië

De huidige koning van het land is Salman bin Abdulaziz Al-Saud. Koning Salman volgde zijn halfbroer koning Abdallah bin Abdulaziz Al-Saud op na diens overlijden op 23 januari 2015. Deze koning door zijn rol bij de moord op de Saoedische journalist en Washington Post-columnist Jamal Khashoggi in 2018. Hij nam de volledige verantwoordelijkheid voor deze moord. De kroonprins Mohammed bin Salman is degene die momenteel het land aan het hervormen is en bezig is met een nieuw imago.

Daarnaast is Saudi-Arabie de laatste tijd volop in het nieuws vanwege de vele voetballers die vertrekken naar de zandbak. Het rijtje supersterren in het land begint grote vormen aan te nemen. Van Cristiano Ronaldo tot Neymar, geen Europese club is meer veilig. Volgens vele experts is dit een vorm van sportswashing om het land een beter imago te geven. Als we naar het vermogen van de rijksten der rijkste kijken in Saudi is het geen probleem om alle topspelers te weten te verleiden met een mega contract.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @_saudi_arabia_

Wereldwijde welvaart

Als je naar de paleizen van de rijkste koninklijke familie ter wereld kijkt lijkt Buckingham Palace een krotje. Ze hebben dan ook maar liefst 16 keer meer vermogen dan de Britse Royals. We hebben het dan ook over paleizen op verschillende plaatsen ter wereld. Zo kocht de kroonprins een aantal jaren geleden ‘Château Louis XIV’. Een schitterende ‘replica’ van Versailles.

Het kasteel kreeg de naam ‘Château Louis XIV’ verwijzend naar de flamboyante Zonnekoning die in de 17e en 18e eeuw over Frankrijk heerste. Het ontbreekt dit paleis aan niets en is zelfs van de nieuwste technologie voorzien. De fonteinen worden bijvoorbeeld via de iPhone bediend en er is een bioscoopzaal waar Pathé jaloers op zou zijn.

Het vermogen van de royal familie

Als we kijken naar het totale vermogen van de koninklijke familie van Saudi-Arabië ligt dit hoger dan je je kunt voorstellen. Waar de Oranjes het moeten doen met 1,2 miljard, hebben de royals van Saudi maar liefst 1.500 miljard euro tot hun beschikking. Dit staat gelijk aan zo’n 1,5 biljoen euro. De meeste van deze inkomsten komen uit de grote hoeveelheden olie in het land.

Hiermee zijn ze by far de rijkste koninklijke familie ter wereld. Op de tweede plaats staat de koninklijke familie van Koeweit met respectievelijk 314 miljard euro en op de derde plaats staat de Koninklijke familie van Qatar met een ‘karige’ 292 miljard euro. Het is dan ook meer dan duidelijk dat de Saudi’s op een ongekende hoogte staan vergeleken met de rest van de wereld. Daar kan onze Koning Willem-Alexander nog een puntje aan zuigen.