Geld & Carrière

Dit is het vorstelijke vermogen van Koning Willem-Alexander

vermogen willem alexander

De Oranjes staan in de top 5 van rijkste vorstenhuizen van Europa. We kunnen dus vaststellen dat koning Willem-Alexander er meer dan warmpjes bij zit. Maar wat verdient onze Koning eigenlijk per jaar? En wat is zijn totale vermogen? Wij gingen op onderzoek uit en delen de resultaten in dit artikel.

Koning Willem-Alexander

Willem-Alexander is sinds 2013 Koning der Nederlanden, Hij nam toen het stokje over van zijn moeder Prinses Beatrix, die zelf ook aardig vermogend is. Hij woonde in zijn jeugd in Kasteel Drakensteyn  in Lage Vuursche. Toen zijn moeder in 1980 Koningin der Nederlanden werd kreeg Willem-Alexander de titel ‘Prins van Oranje’. Een jaar later verhuisde hij met zijn gezin naar Paleis Huis ten Bosch, in Den Haag.

Hij studeerde in 1987 geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Leiden, in 1993 haalde hij zijn doctoraalexamen geschiedenis. Hierna begon hij zich als kroonprins steeds meer in het openbare leven te laten zien. Hij ging mee naar officiële gelegenheden en staatsbezoeken. Toen zijn moeder 2013 aftrad werd hij koning. Hij was inmiddels, in 2002, al getrouwd met Maxima Zorreguieta.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Salaris Willem-Alexander

De Oranjes houden hun inkomsten en uitgaven graag privé. Er zijn echter wel cijfers die kunnen worden nagetrokken. De volkskrant wist vorig jaar te melden dat het jaarsalaris van Willem Alexander was gestegen van 998.000 euro naar 1.007.000 euro per jaar. Daarnaast krijgt hij jaarlijks een goed gevulde portefeuille voor ‘personele en materiële uitgaven’. Daar zit maar liefst 5.125.000 euro in.

Dit is vastgesteld in het eerste hoofdstuk van de rijksbegroting voor 2022. Zijn vrouw, koningin Máxima, krijgt 400.000 per jaar. Beiden kunnen ze deze bedragen belastingvrij in hun koninklijke zakken stoppen. De bedragen die dit jaar aan de koninklijke familie worden uitgekeerd zijn opmerkelijk genoeg hoger dan het jaar ervoor. De Oranjes hebben dus niets te klagen.

Het totale vermogen van Koning Willem-Alexander

Het totale vermogen van Willem-Alexander is niet goed in te schatten. Veel van zijn geld zit in juwelen, kunst, huizen en andere bezittingen. Hij heeft een villa in Griekenland, waar hij 4,5 miljoen euro voor neertelde. Hij kan daar met zijn boot, een Wajer 55 van 2 miljoen euro, naartoe varen. Verder bezit hij verschillende stukken land in Nederland, zoals landgoed De Horsten in Wassenaar, en 377 andere percelen.

Het is dus onmogelijk om een actueel prijskaartje aan het totale vermogen van Willem-Alexander te hangen, want het meeste geld zit in bezittingen. Hoeveel de koning op zijn rekening heeft staan weten we ook niet, maar dat zijn ongetwijfeld miljoenen euro’s. Het vermogen van het hele koningshuis wordt geschat op 1,2 miljard euro. Dus crisis of niet, Willem-Alexander hoeft niet op een houtje te bijten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)