Geld & Carrière

Het muzikale vermogen van rapper Kanye West (Ye)

Vermogen Kanye West Ye

Het is even wennen, maar Kanye West gaat sinds ongeveer een half jaar door het leven als Ye. De  Amerikaanse producer, rapper en ondernemer is een van de meest succesvolle en bekroonde artiesten ter wereld, met 21 Grammy-overwinningen uit 69 nominaties. Ook op zakengebied is hij zeer succesvol met zijn eigen merk Yeezy. Zijn vermogen bedraagt volgens recente schattingen ongeveer $ 6,6 miljard. Daarmee is hij de rijkste African-American persoon uit de Amerikaanse geschiedenis. Hoe heeft Kanye West dit gigantische vermogen opgebouwd?

Ye’s jonge jaren

Kanye Omari West werd geboren op 8 juni 1977 in Atlanta. Zijn ouders scheidden toen hij drie was en hij verhuisde met zijn moeder naar Chicago. Daar begon hij te experimenteren met muziek. Op 20-jarige leeftijd stopte Ye met zijn studie Engels om zich op zijn muziekcarrière te storten. Rond het jaar 2000 vierde hij zijn eerste successen als producer. Daarna maakte hij zijn grote droom, rapper worden, waar. West bracht een aantal succesvolle albums uit, zoals Yeezus in 2013. Hiermee bereikte hij de nummer 1 positie in de Amerikaanse Billboard hitlijst en in vier andere landen.

Het inkomen van Kanye West

Kanye West mag dan een zeer succesvol artiest zijn, de laatste tijd is hij vooral in het nieuws door zijn privéleven. Zijn excentrieke gedrag, zijn scheiding van Kim Kardashian en zijn nieuwe vriendin zijn voer voor de roddelpers en social media. Ondanks alle tumult rond zijn persoon slaagt hij er goed in om bakken met geld te verdienen. In de afgelopen jaren heeft Kanye minstens $ 100 miljoen per jaar verdiend met zijn verschillende inspanningen. Het overgrote deel daarvan is afkomstig van royalty’s en andere inkomsten uit zakelijke activiteiten zoals Yeezy en zijn Adidas-partnerschap.

Het vermogen van Kanye ‘Ye’ West

Vermogen Kanye West is miljarden

West verkocht in totaal inmiddels zo’n 140 miljoen albums wereldwijd. Samen met de inkomsten uit optredens kom je dan al aan een aardig bedrag. Daarnaast is West 100% eigenaar van het bedrijf Yeezy, dat volgens schattingen van verschillende bronnen tussen de 3 en 5 miljard waard is. Verder bezit hij voor circa $ 100 miljoen aan onroerend goed en is zijn muziekcatalogus $ 110 miljoen waard. Hij heeft ook nog eens een samenwerking met kledingbedrijf The Gap die vele miljoenen waard is. Alles bij elkaar opgeteld komt het vermogen van Kanye West op zo’n $ 6,6 miljard uit.

Hoe indrukwekkend ook, de top tien van rijkste personen ter wereld haalt hij daarmee niet. Maar wie weet is het een kwestie van tijd, voordat hij tussen zijn landgenoten Bill Gates, Elon Musk en Warren Buffett staat.

Zakelijke activiteiten grootste inkomstenbron

Hoewel zijn albums goed verkopen evenaarde hij nooit meer het verkoopsucces van zijn succesvolste album Yeezus uit 2013. De laatste jaren werd hij steeds actiever op zakengebied, en dat gaat hem goed af. In 2009 sloot hij zijn eerste schoenendeal, met Nike. In 2013 ging hij in zee met Adidas. Eerst met Yeezy schoenen, later ook met kleding. De Yeezy schoenen en kleding vliegen als warme broodjes over de toonbank. Kanye krijgt 10% royalty’s op de netto-inkomsten via Adidas. Hij verdient nog veel meer met de verkoop via zijn eigen website YeezySupply.com