Geld & Carrière

Dit is het artistieke vermogen van kunstenaar Joseph Klibansky

vermogen Joseph Klibansky

De naam Joseph Klibansky is in de kunstwereld al jaren een begrip. Zijn kunstwerken gaan soms voor miljoenen over de toonbank, maar hij is ook een tikje controversieel. Wie is Joseph Klibansky en hoeveel verdiende hij tot nut toe aan zijn kunst? We gingen op onderzoek uit.

Geboren in Zuid-Afrika

Joseph Klibansky werd geboren in 1984 in Zuid-Afrika. Zijn vader is Zuid-Afrikaans en zijn moeder Nederlandse. In 1985 verhuisden de Klibansky’s naar Nederland. De kunst carrière van Joseph Klibansky begon met fotografie, later volgden schilderen en andere activiteiten. Hij leerde het allemaal zelf en werd succesvol door zijn werk op social media te promoten.

Naast het maken van kunst runt Klibansky een eigen kunstacademie, waar je schilderen, tekenen en mixed media technieken kunt leren. Tegenwoordig maakt hij naast het schilderwerk ook veel bronzen sculpturen. Hij maakt en verkoopt veel van zijn kunst samen met familieleden, dus inmiddels kun je wel spreken van een familiebedrijf.

Het artistieke werk van Joseph Klibansky

De grote inspiratiebronnen van Joseph Klibansky zijn de wereldberoemde kunstenaars Damien Hirst en Jeff Koons. Net als zijn voorbeelden gaan bij Klibansky kunst en commercie hand in hand. Dat zorgt voor kritiek vanuit de kunstwereld waar commercieel denken vaak nog een taboe is.

Verder laat Klibansky zich inspireren door een breed scala aan onderwerpen zoals technologie, mode, design, architectuur, reizen en muziek. Hij maakt schilderijen, collages, prints en sculpturen die worden gekenmerkt als dynamisch en fantasierijk met soms een surrealistische inslag.

Klibansky in opspraak

Vorige week besteedde YouTube kanaal BOOS aandacht aan de werkomstandigheden in de studio van Klibansky in Naarden. Daar werken zo’n 20 medewerkers, volgens BOOS in ongezonde werkomstandigheden, die in groot contrast staan met het glitter en glamour leven van de kunstenaar zelf.

Dagblad De Telegraaf meldt dat Klibansky de oprechtheid van BOOS in twijfel trekt. Hij suggereerde dat de klachten vooral afkomstig zouden zijn van een rancuneuze oud medewerker.

Het vermogen van Joseph Klibansky

Hoe rij is Joseph Klibansky nu echt geworden met zijn kunst verkopen? Daar is helaas geen recente informatie over te vinden, maar zakenblad Quote meldde in 2017 een schatting van  zo’n 7 miljoen euro. Daarna rinkelde de kassa vrolijk door, dus we nemen aan dat dit bedrag vandaag de dag eerder hoger is dan lager, vergeleken met 2017.

In 2018 verkocht hij bijvoorbeeld een schilderij voor €1,2 miljoen in bitcoin. Aan de andere kant heeft Klibansky een dure levensstijl: in 2021 kocht hij bijvoorbeeld een McLaren 765LT Spider, een supercar waarvan er wereldwijd maar 765 exemplaren zijn gemaakt. Hopelijk is hij er voorzichtiger mee dan met de Ferrari 458 die hij in 2017 in de prak reedt.