vermogen Joop van den Ende
Geld & Carrière

Dit is het astronomische vermogen van Joop van den Ende

Joop van den Ende kennen we als één van de grootste namen van de Nederlandse entertainmentwereld. Hij produceerde een groot aantal  tv-, film- en musicalproducties die een miljoenenpubliek trokken. We zochten voor je uit wat hij verdiende tijdens zijn imposante carrière als selfmade zakenman in de Nederlandse showbizz wereld.

Eerste zakendeal Joop van den Ende op 18-jarige leeftijd

Johannes Adrianus van den Ende werd tachtig jaar geleden geboren in Amsterdam. Hij volgende opleidingen tot timmerman en technisch tekenaar, maar van jongs af aan werd zijn aandacht getrokken door de showbizz en het zakenleven. Op 18-jarige leeftijd al sloot hij een slimme zakendeal: hij kocht de rechten van de legendarische Amerikaanse tv-serie Batman.

Als entertainer was hij minder succesvol; hij probeerde het onder andere als clown en conferencier, maar zag al snel in dat daar zijn talent niet lag. Hij stortte zich op het zakenleven. Achteraf gezien de juiste beslissing, want hij groeide uit tot één van de rijkste en machtigste tv- film- en theaterproducenten van Nederland.

Grote tv-successen in de jaren 70 en 80

In de jaren zeventig en tachtig produceerde hij zeer succesvolle tv-series. Het waren de gloriejaren van de tv en door Joop van den Ende geproduceerde programma’s als Bassie en Adriaan, Dagboek van een Herdershond, de Playbackshow en de Soundmixshow trokken miljoenen kijkers.

In 1999 kreeg Joop van den Ende helaas te maken met gezondheidsproblemen. Hij stapte uit Endemol, zijn samenwerking met voorheen concurrent John de Mol, en richtte zich alleen nog op zijn oude liefde: het theater. Niet alleen voor Nederland, ook in Duitsland, Spanje, Frankrijk en zelfs in de Verenigde Staten bracht hij theaterproducties.

vermogen Joop van den Ende

Ook enorme successen als theaterproducent

Na een tijd van rustig aandoen was Joop van den Ende voldoende hersteld en breidde hij zijn werkzaamheden uit. In 2014 kwam het opnieuw tot een fusie, dit keer met Albert Verlinde Entertainment. Onder andere André van Duin theatershows, Hans Klok and The Beauty of Magic, Holland Zingt Hazes en een groot aantal succesvolle musicals komen uit de samenwerking met Albert Verlinde.

Enorme stroom successen zorgt voor een gigantische inkomensstroom

Overnames en fusies zorgden voor schaalvergroting van de omzet en verdiensten. Van den Ende maakte bijvoorbeeld een klapper in 2018, toen zijn bedrijf Stage Entertainment werd verkocht aan het Amerikaanse Advance Publications voor 975 miljoen euro. Joop van den Ende bezat op dat moment 40% van de aandelen van het bedrijf.

vermogen Joop van den Ende

Het vermogen van Joop van den Ende

Met zijn vermogen belandde Joop van den Ende op de roemruchte Quote 500 lijst van rijke Nederlanders. Eind vorig jaar schatte het zakenblad het vermogen van de selfmade zakenman op 1,7 miljard euro. Dat was goed voor een 24ste plek op de lijst. Zijn voormalige zakenpartner John de Mol gaat hem een aantal plaatsen voor: de Mol behaalde met een vermogen van 2,1 miljard de 18de plaats. Lijstaanvoerder is overigens al jaren Heineken topvrouw Charlene de Carvalho-Heineken.

Het Amerikaanse zakenblad Forbes biedt recentere informatie en meldt dat het vermogen van Joop van den Ende op dit moment 1,1 miljard dollar (1,02 miljard euro tegen de huidige koers) bedraagt. Een stuk minder dan vorig jaar dus, maar nog altijd een gigantisch bedrag. Van den Ende is daarmee nummer 2.215 op de Forbes-lijst van rijkste mensen ter wereld.