Geld & Carrière

Het vermogen van volkszanger Jan Smit klinkt ons als muziek in de oren

Salaris en vermogen Jan Smit

Jan Smit kent vrijwel iedereen als een veelzijdig man. Het bekendst is hij natuurlijk als zanger, maar daarnaast was of is hij onder andere presentator, jurylid, acteur en per 1 juli voorzitter van voetbalclub FC Volendam. Maar krijgt hij voor al deze taken een beetje redelijk betaald? Anders gezegd, hoe zit het met het inkomen en vermogen van de sympathieke Volendammer? We zetten het voor je op een rij.

Jan Smit was er al vroeg bij

Oudere lezers kennen Jan Smit nog als Jantje Smit. Op elfjarige leeftijd had hij al een enorme hit. Hij verkocht miljoenen platen van de ode aan zijn oma ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’. Ook bij onze oosterburen sloeg dit nummer enorm aan, in een Duitstalige versie.

Het voordeel van zijn populariteit in Duitsland was dat de regels met betrekking tot optredens er veel minder streng waren. In Nederland was het toegestane aantal optredens voor minderjarigen minimaal, maar in Duitsland kon Jan Smit dus al op zeer jonge leeftijd een aanzienlijk kapitaal bij elkaar zingen.

Zanger, presentator, voorzitter

Na zijn kinder- en tienerjaren richtte Smit zich weer volledig op Nederland. Hij scoorde tientallen megahits en richtte ook een eigen platenlabel op. Sinds 2018 maakt hij deel uit van de vermaarde Toppers, samen met René Froger, Gerard Joling en Jeroen van der Boom.

Naast de muziek benutte hij zijn talenten op vele andere gebieden, bijvoorbeeld als tv-persoonlijkheid en presentator (o.a. co-presentator van het Eurovisie Songfestival in 2021), acteur in de film Het Bombardement en in tv-reclames, en als manager: eerst als bestuurslid en per 1 juli als voorzitter van FC Volendam, de trots van zijn geboorteplaats.

Salaris en vermogen Jan Smit

Vorstelijk salaris als Voice-jurylid

Om te zeggen dat bij Jan Smit het geld binnenstroomt is niet overdreven. Hij treedt regelmatig op voor een tarief vanaf 14.000 euro voor een half uur. Tot het programma gestopt werd was hij jurylid van The Voice. Zijn jurylid-salaris werd niet officieel bekend gemaakt, maar zal niet veel onderdoen voor het bedrag dat zijn in opspraak geraakte voormalige collega, rapper Ali B. Die kreeg als jurylid: 500.000 euro per seizoen. Daarnaast heeft Jan nog inkomsten uit albumverkoop, merchandise en royalty’s. Wat hij per jaar betaald krijgt als voorzitter van FC Volendam is niet bekend.

Het vermogen van Jan Smit

Jan Smit heeft dus behoorlijk wat inkomstenbronnen. Hij maakte het geld niet allemaal direct op en zijn opgebouwde vermogen werd in 2019 door zakenblad Quote geschat op 13 miljoen euro. Gezien de stabiele en brede stroom inkomsten van de volkszanger lijkt het ons een realistische schatting dat dit nu inmiddels zo’n 14 à 15 miljoen euro is. Een gigantisch bedrag, waarbij aangetekend dat Jan Smit bekend staat als harde werker en het geld hem zeker niet is komen aanwaaien.