Geld & Carrière

Frits van Eerd: dit is het miljarden vermogen van de Jumbo topman

Vermogen Frits van Eerd

Vrijwel iedereen kent Frits van Eerd als de topman van de supermarktketen die vorig jaar bijna 10 miljard omzette: Jumbo. Maar hoe zit het precies met zijn eigen vermogen? Heeft van Eerd in zijn carrière als topondernemer ook een top kapitaal opgebouwd? We zetten zijn succesverhaal en financieel plaatje voor je op een rij.

Topman in het familiebedrijf Jumbo

Frits van Eerd werd geboren in Veghel in 1967 in een echte ondernemersfamilie. Zijn vader is Karel van Eerd, die supermarktketen Jumbo weer van zijn vader had overgenomen en uitbouwde tot een miljardenbedrijf.  Frits studeerde in Utrecht en in de Verenigde staten en kwam in 1992 bij Jumbo in dienst. Vader Karel van Eerd is nog steeds actief bij Jumbo, net als de zussen van Frits, Collette en Monique.

Frits van Eerd en zijn liefde voor de autosport

Naast zijn functie als algemeen directeur van Jumbo kennen we Frits van Eerd ook als auto- en race liefhebber. Hij is ook de man die als één van de eersten – in 2013 al – Max Verstappen sponsorde. En ook vandaag de dag is Jumbo sponsor van Verstappen. Daarnaast is van Eerd ook  een liefhebber van oude auto’s en bezit hij meerdere oldtimers.

Hij heeft ook een onderneming, die gespecialiseerd is in de reparatie van klassieke auto’s. Van Eerd was ook een enthousiast rallycoureur. Met het Jumbo bedrijfsteam werd hij in 2006 rallykampioen van Nederland.  Ook deed hij meerdere keren mee aan de Dakar Rally, met als beste resultaat 17e in 2011.

Vermogen Frits van Eerd

Duizelingwekkende successen

De feiten en cijfers van Jumbo zijn zonder meer indrukwekkend. Zo groeide de omzet van 120 miljoen in 1996 naar 9,91 miljard vorig jaar. In dezelfde periode groeide het aantal winkels van 37 naar 705. Het aantal werknemers is tegenwoordig rond de 100.000, in 1996 waren dat er 1500.

Jumbo is niet alleen groot, maar ook winstgevend; vorig jaar bedroeg het nettoresultaat na belastingen 114 miljoen euro. In 2020 was dat zelfs 137 miljoen.

Hoeveel verdient Frits van Eerd?

Het salaris van Frits van Eerd als Jumbo CEO bedraagt naar verluidt tussen de tussen de 10 en de 15 miljoen euro. Een dusdanig hoge beloning dat de SP er vorig jaar een vraag in de Tweede Kamer over stelde:

‘Wat vindt u ervan dat een volwassen kassamedewerker bij Jumbo zo’n 342,72 euro per week verdient terwijl directeur van Jumbo Frits van Eerd in een jaar tussen de 10 en 15 miljoen euro krijgt, wat neerkomt op maximaal 290.000 euro per week?’

De inkomsten van Frits van Eerd bestaan naast zijn salaris onder andere ook uit dividend. De familie van Eerd heeft namelijk alle aandelen van Jumbo zelf in bezit. Dat zorgt voor vette dividenduitkeringen. Die bedroeg in 2017 bijvoorbeeld 40 miljoen.

Hoe rijk is Frits van Eerd?

Zakenblad Quote schatte het vermogen van Frits van Eerd in de laatste editie van de gezaghebbende rijkenlijst Quote 500 in op 2,7 miljard euro. Een indrukwekkend bedrag, maar van Eerd is daarmee niet langer de rijkste Brabander. Hij is ingehaald door provinciegenoot Adriaan Mol, de zakenman achter onder andere Mollie Payments.

Nummer 1 van de lijst van rijkste Nederlanders is overigens Charlene de Carvalho-Heineken. De Heineken-erfgename voert de lijst aan met een vermogen van maar liefsts 13,5 miljard euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Frits van Eerd (@frits.van.eerd)