Frits Goldschmeding vermogen
Geld & Carrière

Frits Goldschmeding vergaarde vele miljarden met Randstad Uitzendbureau

De naam Frits Goldschmeding doet misschien niet bij iedereen direct een belletje rinkelen, de naam van het bedrijf dat hij oprichtte wel: Randstad. Het was het eerste en is nog altijd de grootste uitzendorganisatie van Nederland. Hoeveel vermogen bezit Frits Goldschmeding vandaag de dag en hoe heeft hij dit opgebouwd?

Hoe begon Frits Goldschmeding zijn carrière?

Frits Goldschmeding wordt volgend jaar 90: hij werd geboren in Amsterdam, op 2 augustus 1933. Hij studeerde economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tijdens zijn studie kwam hij er achter dat de Nederlandse arbeidsmarkt in die tijd helemaal niet flexibel was. Het bracht hem op het idee om een uitzendbureau te starten.

De eerste en de grootste

In Amerika bestond er al wel ‘rented help’ en Goldschmeding bedacht de Nederlandse term uitzendprofessional. In 1960 richtte hij Uitzendbureau Amstelveen op met zijn toenmalige zakenpartner Gerrit Daleboudt. Na korte tijd wijzigden ze de bedrijfsnaam in Randstad Uitzendbureau. Het jonge bedrijf bleek een enorm schot in de roos.

Randstad groeide snel en er kwam veel concurrentie. Die wist Randstad voor te blijven, want het is nog altijd de grootste uitzendorganisatie van Nederland met indrukwekkende cijfers: een omzet van ruim € 24,6 miljard in 2021 en een winst dat jaar van 768 miljoen euro.Frits Goldschmeding vermogen

Is Frits Goldschmeding nog actief als ondernemer?

Frits Goldschmeding is niet meer actief betrokken bij Randstad, maar bezit nog wel 30% van de aandelen. Daar haalt hij een stevig rendement mee binnen. Vorig jaar bijvoorbeeld boekte Goldschmeding’s persoonlijke holding, volgens zakenblad Quote een winst van ruim 260 miljoen euro.

Frits Goldschmeding was achtereenvolgens oprichter, president-directeur en voorzitter van de raad van bestuur van Randstad. Later werd hij vicevoorzitter van de raad van commissarissen van de Randstad Holding. In 2011 nam hij afscheid en kwam na 51 jaar een einde aan zijn loopbaan bij de uitzendorganisatie.

Het privéleven van Frits Goldschmeding

Net als veel andere miljardairs houdt ook Frits Goldschmeding zijn privéleven het liefst zo veel mogelijk buiten de publiciteit. Bekend is dat hij met zijn vrouw in een enorm huis in ’t Gooi woont en dat hij drie volwassen dochters heeft. Volgens onbevestigde geruchten heeft hij al een groot deel van zijn vermogen geschonken aan zijn nakomelingen.

Frits Goldschmeding vermogen

De Goldschmeding Foundation

Tegenwoordig is Goldschmeding niet meer actief bij randstad. Hij zit nog wel in de raad van toezicht van de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie. Deze stichting heeft als uitgangspunt werken ‘aan een betere wereld, vanuit de overtuiging dat we er allemaal baat bij hebben als we meer naar elkaar omkijken‘. De Foundation ondersteunt projecten en wetenschappelijke onderzoeken, die zich richten op de samenhang tussen mens, werk en economie.

Wat is het vermogen van Frits Goldschmeding in 2022?

Het totale vermogen van Frits Goldschmeding schat zakenblad Quote dit jaar op 5,6 miljard euro. Met dit vermogen mag Frits Goldschmeding zich de op twee na rijkste Nederlander noemen. Charlene Carvalho-Heineken staat al jaren op de eerste plaats van de Quote 500, haar totale vermogen wordt dit jaar geschat op 13,5 miljard euro. Tweede op de lijst staat nog een krasse oudere: Ralph Sonnenberg is een jaartje jonger dan Frits Goldschmeding, 88 dus en zijn vermogen bedraagt zo’n 6,2 miljard euro.