edrag per optreden plus vermogen Eminem
Geld & Carrière

The Real Slim Shady: dit is het indrukkende vermogen van Eminem

Eminem (Marshall Mathers) wordt dit jaar 50. Hij is als rapper, producer en acteur één van de best betaalde entertainers ter wereld. Hij verkocht wereldwijd meer dan 170 miljoen platen. Wat zijn precies zijn inkomsten en heeft hij in de loop der jaren een aardig vermogen op weten te bouwen? We zochten zijn enorme verdiensten en kapitaal voor je uit.

De jonge jaren van Eminem

Eminem kwam op de wereld als Marshall Bruce Mathers. Dat gebeurde op 17 oktober 1972 in het plaatsje St. Joseph in de staat Missouri. Zijn vader was al snel uit beeld en hij groeide op met zijn alleenstaande moeder. Ze verhuisden naar de staat Michigan, in zijn tienerjaren woonden ze in een overwegend zwarte buurt in Detroit.

Toen de kleine Marshall voor het eerst rap hoorde – het nummer Reckless featuring Ice T – was hij verkocht. Op 14-jarige leeftijd nam hij de artiestennaam M&M aan, later wijzigde hij dat in Eminem. Hij stopte op 17-jarige met school en vulde zijn tijd met nummers schrijven meedoen aan freestyle rap battles.

Doorbraak met Slim Shady

Na een tijd van hard werken en proberen te overleven brak hij door: via via kreeg rap-legende Dr. Dre de in eigen beheer uitgebrachte debuut-EP van Eminem te horen. Volgens bronnen was zijn reactie toen: “What the fuck!? Who is this? Find him, now!” En dat terwijl Dr. Dre tot dan toe nog nooit iemand had gecontracteerd op basis van een demo tape of cd.

Eminem werd al snel gevonden en tekende een contract bij Dr. Dre’s Aftermath Entertainment, om The Slim Shady EP opnieuw op te nemen, in een nieuwe versie met Dre als uitvoerend producent. Het Slim Shady album werd een gigantisch commercieel en artistiek succes. Het werd alleen al in de VS 4x platina en leverde Eminem een ​​Grammy Award op voor het beste rap album.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Marshall Mathers (@eminem)

Wat verdient Eminem?

Eminem verdiende de afgelopen jaren gemiddeld 20 miljoen dollar per jaar. Hij vraagt forse bedragen per optreden: minimaal een miljoen dollar, maar bedragen van 3 miljoen dollar zijn ook niet ongebruikelijk.

De verdiensten per optreden zorgen wel voor schommelingen in de inkomsten: zo verdiende Eminem in 2019 een recordbedrag van rond de 50 miljoen dollar, mede door de vele optredens dat jaar. In 2020 deed hij als gevolg van de corona pandemie geen enkel optreden: dat jaar waren zijn inkomsten dan ook ‘maar’ 10 miljoen dollar.

Ook het aantal awards van Eminem is indrukwekkend

Nog wat indrukwekkende cijfers: Eminem verkocht in totaal 170 miljoen albums. Hij is daarmee de negende best verkopende artiest ter wereld. Hij won 15 Grammy Awards, 8 American Music Awards, 17 Billboard Awards en een Academy Award gewonnen (voor het nummer “Lose Yourself” – van de 8 Mile-soundtrack).

Wat is het vermogen van Eminem?

Eminem verdiende naar schatting bruto tegen de 400 miljoen dollar in zijn carrière tot nu toe, met optredens, platen verkoop, merchandise en zijn eigen label Shady Records. Onder andere de Amerikaanse belastingdienst knabbelde wat van zijn vermogen af, maar er blijft volgens betrouwbare bronnen vandaag de dag netto nog een indrukwekkende 230 miljoen dollar over.

Collega rapper en zakenman Jay-Z verdiende echter heel wat meer, hij komt zelfs boven de 1 miljard dollar-grens uit. Ook Jay-Z is niet de rijkste rapper, dat is en blijft de excentrieke Kanye West, die een bijna onvoorstelbare 6,6 miljard dollar bij elkaar verdiende.