Geld & Carrière

Het immense vermogen van Tesla en SpaceX CEO Elon Musk

Elon Musk vermogen bedrijven

Elon Musk begon het jaar goed, namelijk als veruit de rijkste persoon op aarde. Het kan inmiddels een miljardje meer of minder zijn maar aan het begin van het jaar werd het vermogen van de excentrieke zakenman geschat op 277 miljard dollar. Dat is volgens de huidige koers zo’n 242 miljard euro. Ter vergelijking: de totale begroting van de Nederlandse Rijksoverheid is in 2022 334 miljard euro. Dus nog even door sparen en beleggen en Elon Musk kan theoretisch Nederland overnemen.

Het vermogen van Elon Musk

Het jaar 2021 was een uitermate goede voor Elon Musk, zijn vermogen groeide hardst van alle miljardairs: begin 2021 was zijn vermogen 156 miljard dollar. Hij eindigde het jaar zoals gezegd met 277 miljard dollar, bijna een verdubbeling. Mede door de gigantische Tesla deal met Hertz die hem direct de rijkste persoon ter wereld maakte.

Opvallend is het grote verschil met de nummer twee op de lijst van rijkste personen ter wereld. Rivaal en Amazon-oprichter Jeff Bezos zijn vermogen is met zo’n 87 miljard dollar iets minder, zijn kapitaal wordt geschat op 190 miljard dollar.

Elon musk tesla bot

Hoe werd Elon Musk de rijkste persoon ter wereld?

Elon Musk werd niet rijk geboren, maar wel met een aanleg voor zaken doen. Volgens betrouwbare bronnen verkocht hij al op 10-jarige leeftijd een zelf ontwikkeld computerspel voor 500 dollar. Na zijn afgebroken studie ging hij – aanvankelijk samen met zijn broer – bedrijfjes oprichten.

Het bleef niet bij oprichten en zijn eerste miljoenendeal was eind jaren 90. Zijn bedrijf Zip2 werd overgenomen door Compaq en dat leverde hem 22 miljoen dollar op. De eerste in een lange rij succesvolle deals. Zo investeerde hij praktisch al zijn geld in Tesla, SpaceX en SolarCity.

De laatste jaren groeide het vermogen van Elon Musk vooral door de stijging van de waarde van zijn aandelenpakket. Zo kostte begin januari 2020 een aandeel Tesla minder dan honderd euro, het aandeel piekte eind 2021 boven de duizend euro, een vertienvoudiging dus. Elon Musk heeft ongeveer 16 procent van de aandelen Tesla in eigen bezit.

Tesla Motors

De namen Elon Musk en Tesla zijn zeer nauw verbonden, maar wist je dat hij niet de oprichter van deze elektrische autofabrikant is? Tesla werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning.

Na een jaar kwam Elon Musk aan boord. Hij had toen al een fortuin opgebouwd met de verkoop van x.com – een voorloper in online banking  – en investeerde fors in Tesla. Met succes: in 2010 ging Tesla naar de beurs en had toen een omzet van 117 miljoen dollar, vorig jaar was dat verveelvoudigd tot bijna 54 miljard dollar.

Elon Musk Tesla

SpaceX

Een ander spraakmakend onderneming is het ruimtebedrijf van Elon Musk, SpaceX. Elon Musk richtte dit ruimtevaartbedrijf in 2002 op, samen met Jim Cantrell. SpaceX kan zowel mensen als vracht sneller, veiliger en goedkoper de ruimte inbrengen dan concurrerende bedrijven als Jeff Bezos’s Blue Origin en Virgin Galactic van Richard Branson. Eind vorig jaar werd de waarde van SpaceX geschat op boven de 100 miljard dollar.

SpaceX

Andere tech bedrijven van Elon Musk

Naast Tesla en SpaceX investeert en onderneemt Elon Musk met meer high-tech bedrijven, zoals Hyperloop. Je zou het kunnen omschrijven als buizenpost voor personenvervoer. Het idee is dat een voertuig zich met hoge snelheid beweegt door een lange buis.

Zo zou je in een half uur een afstand van meer dan 500 kilometer kunnen overbruggen, ongeveer van Utrecht naar Parijs. Hyperloop is nog volop in ontwikkeling en tot nu toe levert het Elon Musk geen winst op.

Dan is er nog The Boring Company: een saai bedrijf denk je al snel, maar het woord boring slaat in dit geval op boren. Het doel van het bedrijf is om een goedkope tunnel boortechniek te ontwikkelen. The Boring Company is net als Hyperloop nog volop in ontwikkeling, maar heeft al wel twee tunnels opgeleverd in Las Vegas.