Geld & Carrière

Hoe rijk zijn de investeerders van Dragons’ Den Nederland?

Vermogen Dragons' Den investeerders
Foto: WNL

Zit jij weer klaar voor een nieuw seizoen van Dragons’ Den Nederland? Ook in het nieuwe seizoen pitchen ambitieuze ondernemers hun dromen voor een groep ervaren investeerders. Waarschijnlijk ben je net als wij nieuwsgierig naar hoe rijk de Dragons eigenlijk zelf zijn? Laten we een kijkje nemen in de financiële situatie van deze succesvolle Nederlandse investeerders.

Dragons’ Den Nederland

Wist je dat de oerversie van Dragons’ Den uit Japan komt? Tussen 2001 en 2004 was het een daverend succes in het land van de rijzende zon, onder de naam Mane No Tora: de geldtijgers. De eerste Nederlands versie van Dragons’ Den was te zien in 2007 en 2008. De presentator was toen Jort Kelder. Na 12 jaar van de buis volgde in 2020 een herstart van het programma. We zijn nu inmiddels toe aan het derde seizoen sinds de herstart. Waar het programma vorig jaar te zien was bij Viaplay, is het vanaf dit jaar – door financiële problemen bij Viaplay – weer te zien bij de publieke omroep.

Het format van het programma verspreidde zich over de wereld; in Amerika is het te zien onder de naam Shark Tank, in Engeland gewoon als Dragons’ Den, maar ook in onder andere Afghanistan, China, Finland, Kenia, Pakistan en Sri Lanka is of was de show te zien. Terug naar Nederland: de investeerders zijn dit jaar Pieter Schoen, Elske Doets, Manon van Essen,  Olaf Kok en Bas Witvoet: hoe rijk zijn zij? RTL Boulevard en zakenblad Quote kwamen met een aantal onthullingen over de financiële situatie van de Dragons.

Pieter Schoen

Pieter Schoen is nu 48 jaar oud en onderneemt al sinds zijn studententijd. Zijn grootste successen behaalde hij met de Nederlandse Energie Maatschappij. Maar dat is lang niet alles, want ook zijn eigen investeringsmaatschappijen VOC Capital Partners en Shoe Investments doen het uitstekend. Met deze bedrijven is hij aandeelhouder in tientallen verschillende bedrijven in de meest uiteenlopende branches. In 2022 werd zijn vermogen geschat op maar liefst 220 miljoen euro en daarmee is hij de rijkste van de Dragons’ Den investeerders. Hij was eerder al een van de smaakmakers van het programma samen met ondernemer Won Yip.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pieter Schoen (@pieter_schoen1)

Elske Doets

Elske Doets, 51 jaar oud, is een van de nieuwkomers in Dragons’ Den. Ze voltooide een rechtenstudie en nam vervolgens het bekende reisorganisatiebedrijf Doets Reizen van haar vader Jan Doets over. Onder haar leiding groeide het bedrijf enorm. Jaarlijks verkoopt het bedrijf zo’n 20.000 reizen aan haar trouwe klanten. In 2017 werd ze zelfs uitgeroepen tot ‘Zakenvrouw van het jaar’. Haar vermogen schat RTL Boulevard op 13 miljoen euro.

Manon van Essen

Het is best mogelijk dat je ooit een van Manon van Essen’s gezonde Magioni pizza’s hebt geproefd. Ze begon met het bereiden van haar eigen gezonde bloemkoolpizza’s. Na de succesformule te hebben ontdekt ging ze opschalen en verkocht ze op een gegeven moment 20.000 pizza’s per dag bij onder andere de Albert Heijn. Haar bedrijf was vanaf het begin een groot succes, en in 2019 verkocht ze het aan Dr. Oetker. Sindsdien is ze actief als medeoprichter van investeringsfonds Foodture Rebels. Ze is 35 jaar en daarmee de jongste investeerder van het programma. Haar vermogen bedraagt naar schatting  2,2 miljoen euro.

Vermogen Dragons Den investeerders - Manon van Essen

Olaf Kok

Olaf Kok is ook een nieuwkomer in Dragons’ Den. Hij is medeoprichter van Pay.nl, een betaalprovider. Kok bouwde het  bedrijf uit tot maar liefst 15.000 klanten. Zijn vermogen schatte Quote in 2022 op rond de 40 miljoen euro. En dat is een verdubbeling van de 20 miljoen waarop hij het jaar daarvoor werd ingeschat. Kok omschrijft zichzelf als een nuchtere tukker die weinig kwijt wil over zijn eigen grote succes.

Bas Witvoet

De carrière van Bas Witvoet kende pieken en dalen. Tijdens de financiële crisis stond zijn bouwtechnische detacheringsbedrijf, Oranjegroep, zelfs op het randje van de afgrond. Wat deed hij? Hij haalde de laatste euro’s uit zijn bedrijf en investeerde ze in Eurocaps, een koffiebedrijf. Dat pakte goed uit, want Eurocaps is nu meer dan 100 miljoen euro waard. Iedere dag produceren zij zo’n 3 miljoen koffiecups die als alternatief dienen voor de dure Nespresso-cups. Het vermogen van Bas wordt geschat op 69 miljoen euro.