Geld & Carrière

Het weerzinwekkende vermogen van voormalig president Donald Trump

donald trump stormy daniels vervolgd zwijggeld

Donald Trump kennen we allemaal als de schatrijke zakenman, die het zelfs heeft weten te schoppen tot het Witte Huis. De voormalig president van de Verenigde Staten was tijdens deze functie de rijkste president ooit van het land. Zijn campagne tijdens de race naar het presidentschap heeft hem echter veel geld gekost, maar ook het coronavirus hakte goed in zijn portemonnee. Wat is er over van zijn vermogen? We zochten het uit.

Donald Trump heeft een neus voor zaken

Dat Donald Trump (1955) een geniale zakenman is dat was al bekend. Nadat hij in zijn jeugd in het leger had gezeten, en het daar zelfs schopte tot kapitein, begon hij zijn imperium bij het vastgoedbedrijf van de familie, Elizabeth Trump & Son. Nog tijdens zijn studie, wist Trump een project van zijn vader te revitaliseren en deze met ruim 1,5 miljoen winst te verkopen. Hij woonde zijn hele leven al in de wijk Queens en Staten Island, maar hij wilde het groter aanpakken, dus vertrok hij in 1971 naar Manhattan.

In de omgeving van Queens, waar veel mensen betalingsproblemen hebben, hadden zijn projecten veel klanten, maar waren er weinig winstmarges. Dat veranderde toen hij projecten aannam in Manhattan, waar kapitaalkrachtige mensen wonen. Dat werd een succes. Hij verdiende in de decennia erna honderden miljoenen met zijn vastgoedprojecten. Maar dat ging niet altijd met klasse en charme.

Trump is een keiharde zakenman

Een voorbeeld hiervan is een project uit 1985. Hij wilde toen exclusieve landgoed Mar-a-Lago in Florida kopen voor 28 miljoen, maar de eigenaar vond dit bedrag te laag. Als reactie hierop kocht Trump een stuk land tussen het strand en het bewuste landgoed. Hij dreigde om daar een groot en lelijk gebouw neer te zetten die het zicht op het strand zou blokkeren.

Door deze dreiging zouden andere potentiële kopers van Mar-a-Lago worden weggejaagd. Deze agressieve onderhandelingsvorm pakte goed voor hem uit. Hij wist voor 5 miljoen dollar het land over te kopen, en nam daarvoor 2 miljoen dollar ook nog even de complete inventaris mee. De koop was omstreden, en er werden vragen over gesteld, maar hij antwoordde dat hij gewoon een neus heeft voor onroerend goed.

Donald Trump als schatrijke president

In 2015 schatte het tijdschrift Forbes zijn netto vermogen op ruim 4,1 miljard dollar, maar in datzelfde jaar publiceerde zakenblad Business Insider een financieel verslag waarin het bedrag van 8,7 miljard werd gemeld. Hoe dan ook, Donald Trump is schatrijk geworden met zijn vastgoedprojecten, waarvan de meeste in New York zijn gerealiseerd. De volgende stap in zijn carrière zou later de hele wereld beïnvloeden.

Op 16 juni 2015 stelde Trump zich officieel kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Met zijn slogan ‘make America great again’ wist hij een enorme aanhang te vergaren. Hij richtte zich vooral op de werkende klasse en de economie van het land. Na een slopende en peperdure verkiezingscampagne wist Trump het op 8 november 2016 te winnen van Hillary Clinton, en werd hij president.

Tijdens zijn ambt als president van de Verenigde Staten was hij geliefd, maar ook erg gehaat. Zijn immigratiebeleid resulteerde in een muur tussen Amerika en Mexico, en er werden migranten zonder pardon terug naar hun thuisland geschopt, ook al werkten ze al decennia in het land. Maar economisch ging het veel beter met de Verenigde Staten. Hij verhoogde invoerrechten en de werkloosheid daalde aanzienlijk in het land.

Trump op Twitter

Trump was ook erg actief op Twitter, en had een gigantisch aantal volgers. Hij noemde de president van Noord-Korea ‘rocketman’ en hitste zijn volgers na zijn verkiezingsnederlaag op tot opstand, wat resulteerde in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Hierop werd zijn Twitter-account geblokkeerd. Maar daar kan binnenkort verandering in komen.

Elon Musk heeft Twitter namelijk gekocht en wil het Twitter-verbod van Donald Trump opheffen. Dit wil hij doen als hij de volledige controle heeft over het platform. Maar Trump heeft inmiddels zijn eigen platform, Truth Social, opgericht. Het platform is al gelanceerd, maar nog niet echt van de grond gekomen. Dus misschien is er een kans dat we hem terug gaan zien op Twitter.

Donald Trump Elon Musk

Het vermogen van Donald Trump

Na zijn aftreden op 20 januari 2021 dook Trump terug het zakenleven in. Hij had flink ingeleverd. Begin 2021 werd zijn vermogen geschat op 2,5 miljard dollar. Zakenblad Forbes meldde onlangs dat Trump het afgelopen jaar 600 miljoen dollar heeft verdiend met zijn bezigheden als zakenman. Zijn totale vermogen wordt op dit moment geschat op 3 miljard dollar. Daarnaast zit er veel vermogen in veel onroerend goed.

Zo is hij o.a eigenaar van verschillende Trump Towers in 5 verschillende steden. Deze projecten omvatten hotels en appartementencomplexen. Maar ook in Manhattan bezit hij voor vele miljoenen aan vastgoed in New York, waar een simpele vierkante meter al een vermogen kost. Trump bezit honderdduizenden vierkante meters in de stad. Maar hij verdient ook lekker aan ‘het merk Trump’.

Trump is een celebrity, en heeft uiteraard patent op zijn naam als merk. Daar verdient hij ook nog eens vele miljoenen per jaar mee. Hij heeft o.a een lijn van mannenkleding en horloges (Donald J Trump Signature). Hij heeft ook lekker verdiend met zijn biografie. Deze omstreden en flamboyante zakenman is dus schatrijk. En met zo’n neus voor zaken zal hij dat waarschijnlijk tot zijn dood ook blijven.