Lidl baas Dieter Schwarz heeft een astronomisch vermogen
Geld & Carrière

Lidl-baas Dieter Schwarz heeft een astronomisch vermogen

Hij was tot voor kort de rijkste man van Duitsland, maar werd vorig jaar door Lufthansa aandeelhouder Klaus-Michael Kühne van zijn troon gestoten. Niettemin is het vermogen van Lidl-directeur Dieter Schwarz onvoorstelbaar groot, en hoort hij bij de rijkste mensen ter wereld. Wij zochten uit hoeveel geld de rijke Duitser op de bank heeft staan.

Lidl en Kaufland

Dieter Schwarz (1939) wordt gezien als de oprichter van Lidl, maar dat is onjuist. Hij is wel degene die de supermarktketen tot een gigantisch concern uit heeft laten groeien. Zijn vader, Joseph Schwarz opende in 1930 een groothandel in levensmiddelen onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung, en ging samenwerken met fruitgroothandel Südfrüchte Großhandel Lidl & Co.

Toen Joseph Schwarz ernstig ziek werd nam zoon Dieter in 1973 het bedrijf over, en voerde in ingrijpende veranderingen door. De eerste Lidl supermarkt werd in dat jaar in Duitsland geopend, gebaseerd op de marketingstrategie van concurrent Aldi. Om de kosten laag te houden is de inrichting van de supermarkten sober, wordt er geen muziek gedraaid, en worden producten vanuit dozen verkocht.

Vermogen Dieter Schwarz

In de afgelopen decennia groeide het Lidl-concern uit tot gigantische proporties, met 11.000 winkels in meer dan 23 landen in Europa. Het succes van Lidl is de discountformule, de prijzen zo laag mogelijk houden door te besparen op andere zaken. Het moederbedrijf Schwarz Gruppe heeft ook de winkelketen Kaufland en Handelshof onder haar vleugels. Lidl staat erom bekend om met kwalitatief goede deals te komen voor lage prijzen, zoals e-bikes.

Dieter Schwarz is multimiljardair geworden met het bedrijf, en heeft volgens de Bloomberg Billionaires Index een eigen vermogen van maar liefst 25.4 miljard dollar. De Schwarz Gruppe maakte in 2022 een omzet van 100.8 miljard euro, dus Dieter zit er warmpjes bij. Mocht hij het toch koud krijgen dan heeft de Lidl een uitstekende plafondheater in de aanbieding.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leon Corp (@weareleonco)