Geld & Carrière

Spotify oprichter Daniel Ek is miljardair door muziekstreamingdienst

vermogen Daniel Ek spotify

Spotify-oprichter Daniel Ek had in 2006 nooit kunnen vermoeden dat hij samen met mede-oprichter Martin Lorenzo een ware revolutie in de muziekindustrie zou bewerkstelligen, en daar schatrijk mee zou worden. Spotify is een succesverhaal dat eigenlijk al jaren wachtte om geschreven te worden. Daniel Ek deed het, en hij verzekerde daarmee zijn financiële toekomst. Wij zochten het vermogen van Daniel op.

Het succesverhaal van Spotify

Spotify kwam als een verlosser in een tijd dat illegale downloadsites zoals The Pirate Bay welig tierden. Muziekproducenten en artiesten vervloekten dit soort websites, maar er viel weinig tegen te doen. De muziekindustrie liep miljarden mis, totdat er een geniaal brein op het idee kwam om een legale streamingdienst te realiseren. Dit geniale brein zit in het hoofd van de Zweedse Daniel Ek, een IT-specialist.

In 2006 richtte Daniel samen met Martin Lorenzo streaming dienst Spotify op. Het bleek een gouden zet. De muziekindustrie slaakte een zucht van verlichting, en ook gebruikers omarmden de dienst massaal. De rest is geschiedenis. Het verhaal over het ontstaan van Spotify is onlangs verfilmd. The Playlist is vanaf nu te zien op de eveneens zeer populaire streamingdienst Netflix.

vermogen Daniel Ek spotify

Wat is het vermogen van Daniel Ek?

Spotify is de populairste streamingdienst ter wereld. Het bedrijf heeft ruim 433 miljoen gebruikers, waarvan 182 miljoen betalende abonnees. Behalve de inkomsten van abonnees heeft Spotify ook een advertentieomzet dat goed is voor 11 procent van de totale omzet, dat vorig jaar met een kwart steeg tot 2,66 miljard euro. Daniel Ek bezit op het moment van schrijven 10,3% van de aandelen in Spotify. Zijn vermogen werd in 2016 op 825 miljoen dollar geschat.

Nu, zes jaar later, is Spotify gigantisch gegroeid qua omzet. In 2016 werd de waarde van het totale bedrijf geschat op 8 miljard dollar. In 2017 werd dat al 16 miljard, een verdubbeling. Sinds 2017 is de waarde van Spotify gestegen tot 58 miljard dollar. Als we er vanuit gaan dat Daniel Ek niets van zijn aandelen heeft verkocht in de afgelopen zes jaar dan kunnen we er vanuit gaan dat zijn vermogen op dit moment ruim 5 miljard dollar is.