Geld & Carrière

UFC-voorzitter Dana White: van aerobic trainer naar vermogend multimiljonair

vermogen Dana White

Als we aan de Ultimate Fighting Championship (UFC) denken dan zien we het robuuste gezicht van de Amerikaanse zakenman Dana White voor ons. White is letterlijk de grote man achter de UFC en heeft een aardig financieel vermogen opgebouwd met deze miljardenbusiness. Hoeveel geld heeft hij in de afgelopen tien jaar verdiend met het organiseren van knokpartijen? Wij zochten het uit.

De aerobicstrainer die werd gezocht door de maffia

Dana White werd in 1969 geboren in Grand manchester, maar groeide op in Boston. White hield altijd al van sporten en was een groot fan van honkbalclub Boston Red Sox. Hij was ooit professioneel aerobicstrainer en gaf bokslessen aan kinderen in kansarme wijken. In zijn jonge jaren leende hij geld van de beruchte maffiabaas James ‘Whitey’ Bulger om een sportschool op te zetten, maar zijn plan faalde.

Whitey, de baas van de ‘Winter Hill Gang’ zette een prijs op het hoofd van Dana White, die daarop vluchtte naar Las Vegas. Deze keus redde niet alleen zijn leven, maar was ook levensveranderend, en zou hem schatrijk maken. Hij hoorde dat de Semaphore Entertainment Group, dat toen eigenaar was van de UFC, op zoek was naar een koper voor de UFC, dat toendertijd op het randje van de afgrond lag.

Dana White ufc

White maakte van UFC een miljardenbusiness

Toen Dana White hoorde dat UFC te koop was contacteerde hij zijn jeugdvriend Lorenzo Fertitta, die wel interesse had in de koop. Fertitta was toen directeur van het Station Casino en wist zonder moeite samen met zijn broer het geld voor de koop op tafel te leggen. Vanaf dat moment waren de Fertitta broers eigenaar van de UFC, en benoemden White in 2001 tot voorzitter.

Onder de vleugels van White werd de UFC de miljardenbusiness zoals wij die vandaag kennen. De onderneming is inmiddels de grootste MMA-organisatie ter wereld en heeft vele namen groot gemaakt, zoals Conor McGregor en Khabib Nurmagomedov. Dana White pikt uiteraard een flink aantal graantjes mee van deze lucratieve onderneming, en dat heeft hem schatrijk gemaakt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dana White (@danawhite)

Wat is het vermogen van Dana White?

Dana White bezit sinds 2018 een aandeel van 9% van Zuffa, een onderneming dat is opgericht op de UFC te beheren. Daarnaast heeft de zakenman belangen in de reclame rondom de UFC en is hij het gezicht geworden van de organisatie. Hij heeft sinds de koop van de UFC in 2001 naar verluid 500 miljoen dollar verdiend met zijn werkzaamheden. White verdient een topsalaris van 20 miljoen dollar per jaar.

Het is echter niet zijn salaris dat hem zo exorbitant rijk maakte, maar de verkoop van zijn aandelen in de UFC aan de Endeavor Group. Hij verkocht ze toen de marktwaarde van de organisatie in de afgelopen jaren tot grote hoogten steeg. Verder bezit hij meerdere huizen, waaronder een villa van 50 miljoen in Las Vegas. Joe Rogan heeft ook aardig verdiend met UFC, maar Dana White is in dit geval King of the Ring.

Dana white vermogen