Geld & Carrière

LVMH oprichter Bernard Arnault: dit is zijn extravagante vermogen

Vermogen Bernard Arnault

De naam Bernard Arnault doet misschien niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, de namen Louis Vuitton, Dior en Fendi des te meer. De Fransman Arnault is de oprichter en bestuursvoorzitter van het bedrijf waar al deze – en nog veel meer – wereldberoemde chique merken onder vallen en de op twee na rijkste man ter wereld. We zochten voor je uit hoe het precies zit met zijn exorbitante inkomsten en vermogen.

Het begin van het LVMH-concern

Bernard Arnault werd 73 jaar geleden geboren in de noord-Franse stad Roubaix. Hij studeerde af aan de Franse eliteschool École Polytechnique, als ingenieur. Hij startte daarna in het vastgoedbedrijf van zijn vader en na wat zakelijke omzwervingen werd hij bestuursvoorzitter van een klein bedrijf in luxegoederen.

Dat beviel hem uitstekend en hij bouwde door overnames en fusies het bedrijf uit tot het concern LVMH: Louis Vuitton Moët Hennessy. De eerste stap werd gezet in 1987 met de fusie van luxe champagne merk Moët et Chandon en de al even chique cognac producent Hennessy. Nog datzelfde jaar volgde de tweede fusie; met modemerk Louis Vuitton.Vermogen Bernard Arnault

Verdere uitbouw van LVMH

In 1999 werd horlogemerk TAG Heur overgenomen en in 2011 werd het Italiaanse familiebedrijf in luxegoederen Bulgari overgenomen. Inmiddels horen ongeveer 70 luxe merken tot het LVMH-concern.

Daarnaast heeft het bedrijf wereldwijd in totaal bijna 5.000 winkels, waar de luxe artikelen verkocht worden. Hoe indrukwekkend deze cijfers ook zijn, de top 10 van grootste bedrijven ter wereld haalt LVMH net niet. Arnault heeft 5 kinderen die allemaal een baan hebben in het familiebedrijf.

De huizen van Bernard Arnault

Arnault woont in één van de indrukwekkendste huizen van Parijs. In het huis van zo’n 2.000 vierkante meter in het chique 16de arrondissement in de Franse hoofdstad hangen schilderijen van Basquiat, Warhol en Picasso aan de muur.

Daarnaast bezit hij een 150-jaar oud kasteel in de buurt van Bordeaux, een chateau met 34 kamers in de Franse Alpen, een vakantiehuis in Saint Tropez en een aantal woningen in Californië, VS. Als of het nog niet genoeg is bezit hij ook nog een compleet privé-eiland in de Bahama’s.

Superjacht en privéjet

De steenrijke Fransman bezit uiteraard ook een spraakmakend superjacht, Symphony geheten. Het is iets meer dan 100 meter lang en het is gebouwd in Nederland. Het was toen (2015) het grootste jacht ooit gebouwd in ons land.

Opvallend aan de boot zijn – naast de gebruikelijke overdadige luxe – het zwembad met glazen bodem en de outdoor bioscoop. Voor het snelle werk neemt Arnault zijn eigen privéjet: een Bombardier Global Express jet ter waarde van 48 miljoen euro.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SuperYachtFan (@superyachtfan)

Het salaris en vermogen van Bernard Arnault

Arnault verdient als CEO van LMVH een jaarsalaris van een 3,4 miljoen dollar. Dat is een schijntje vergeleken met zijn belangrijkste inkomstenbron: het rendement van de aandelen in zijn eigen bedrijf. Het schommelt nogal, maar het  gaat om gemiddeld 7 miljard dollar per jaar. Bernard Arnault is de rijkste Fransman en hij staat op de lijst van rijkste mensen ter wereld derde, achter twee mannen met nog meer geld en ook meer naamsbekendheid: Elon Musk (Tesla) en Jeff Bezos (Amazon).

Hoe groot is het vermogen dat de Franse zakenman in zijn meer dan 40-jarige carrière heeft opgebouwd? Volgens een zeer betrouwbare bron, het zakenblad Forbes bedraagt het vermogen van Bernard Arnault volgens de laatste cijfers (september 2022) maar liefst 141 miljard dollar.