Geld & Carrière

Dit is het miljardenvermogen van Adyen-oprichter Pieter van der Does

Dit is het miljardenvermogen van Adyen oprichter Pieter van der Does
Foto: Flickr / WebSummit

Pieter van der Does heeft nog niet de naamsbekendheid van Charlene Carvalho-Heineken of Frits Goldschmeding, maar hij is wel degelijk de laatste jaren vaste klant op de Qoute 500 lijst van rijkste Nederlanders. Wie is hij, wat doet hij en hoe bouwde hij zijn indrukwekkende vermogen op? We zochten het voor je uit.

Wie is Pieter van der Does en wat doet hij?

Pieter van der Does is één van de oprichters en de huidige CEO van Adyen. Het bedrijf maakte als payment service provider een enorme groei door. Kort samengevat maakt Adyen het bedrijven die op internet zakendoen makkelijker om te betalen. Dat doen ze met name door verschillende betaalmethoden tegelijk te bieden.

Van der Does werd geboren in 1969 in Amstelveen, in een adellijke familie. Zijn volledige naam luidt dan ook Jonkheer Pieter Willem van der Does. Het adellijke geslacht Van der Does gaat terug tot 1815. Van der Does studeerde af in de economie en in zijn vrije tijd is hij fanatiek bergbeklimmer.

Adyen oprichter Pieter van der Does vermogen

Wat is Adyen?

Payment service provider Adyen biedt aan internetbedrijven diensten aan, op het gebied van betalingen. Adyen biedt betaalmethodes zoals iDeal, Paypal en diverse creditcards aan, zodat bedrijven die niet allemaal afzonderlijk hoeven te verzorgen. Klanten van Adyen kunnen gebruik maken van maar liefst 250 betalingsmethodes en 150 munteenheden.

Het knappe van Adyen is dat het bedrijf erin slaagde om een heel nieuw betalingsinfrastructuur op te zetten, buiten de bestaande banken infrastructuur om. Adyen startte in 2006, met van der Does als CEO en zijn zakenpartner Arnout Schuijff als technisch brein. Het woord adyen komt uit de Surinaamse taal Sranantongo en betekent ‘opnieuw beginnen’. De naam is symbolisch voor het feit dat de oprichters elkaar al kenden van een eerder bedrijf.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door shopimia (@shopimia.official)

Na de grote klanten nu de middelgrote en kleine

Adyen heeft een aantal zeer grote klanten binnengehaald, met klinkende namen zoals Netflix, Uber, Facebook, eBay en Spotify. De strategie is om na de grote klanten nu ook het midden- en kleinbedrijf aan te sluiten op de diensten van Adyen. Zo biedt het bedrijf tegenwoordig pin-terminals aan, voor in fysieke winkels. Zo kunnen klanten online en offline betalingen uitvoeren op hetzelfde platform.

Hoe staat Adyen er nu voor?

Tijdens de coronapandemie nam het online winkelen fors toe. In 2021 bijvoorbeeld, verwerkte Adyen het duizelingwekkende aantal van zo’n 500 miljard euro aan betalingen.

De omzet van Adyen in 2021 was 1 miljard euro, de nettowinst 470 miljoen euro. Er werken tegenwoordig bij het bedrijf zo’n 2.300 mensen, verspreid over 24 kantoren wereldwijd. Adyen is opgenomen in de AEX-index en heeft een beurswaarde van zo’n 50 miljard euro.

Adyen oprichter Pieter van der Does vermogen

Wat is het vermogen van Pieter van der Does?

Het vermogen van Pieter van der Does schat Quote dit jaar op 2 miljard euro. Daarmee is hij  goed voor de 20ste plek op de Quote 500 lijst van rijkste Nederlanders van dit jaar. Dat is wel een achteruitgang vergeleken met vorig jaar, toen haalde hij de tiende plaats met een vermogen van 2,6 miljard. Maar de Adyen-CEO zit er nog altijd warmpjes bij, en de verwarming hoeft waarschijnlijk in huize van der Does niet een graadje lager deze winter.