Health

Vermoeidheid oplossen? 8 dingen om er vanaf te komen

vermoeidheid oplossen

Eindelijk je vermoeidheid oplossen? We voelen ons allemaal weleens moe en futloos. Grote kans dat je het gisteren iets te laat hebt gemaakt en je daarom extra vermoeid bent. Toch kan het zijn dat je nu al een langere tijd last hebt van vermoeidheid. Deze 8 tips zullen je helpen zodat je je fitter en energieker voelt. 

1. Stay hydrated

Wil je een gezonde energiebalans? Uitdroging kan ervoor zorgen dat je minder alertheid en concentratie hebt. Ook kan uitdroging leiden tot een lager energieniveau. Een algemene richtlijn is om op z’n minst 2 liter water te drinken per dag. Probeer ook eens lauw water met zout in de ochtend, dit zou weleens een magische uitwerking kunnen hebben.
vermoeidheid oplossen hydrateren

2. Voorkom tekorten aan voedingsstoffen

Een tekort aan voedingsstoffen zorgt voor vermoeidheid en een uitgeput gevoel. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je lichaam alle goede voedingsstoffen krijgt die nodig zijn. Welke tekorten aan voedingsstoffen jij mist is natuurlijk persoonlijk. Wel zijn er veel voorkomende tekorten die vermoeidheid veroorzaken:

  • Vitamine B12 te kort
  • Magnesiumtekort
  • Vitamine D tekort
  • Ijzertekort

3. Lichaamsbeweging = key

Je hoeft niet gelijk elke dag intensief te gaan sporten (al is daar niks mis mee). Probeer op z’n minst 5 dagen per week een half uur te bewegen. Ondanks dat je je vermoeid voelt is het heel belangrijk dat je toch probeert te bewegen. Al is het een korte wandeling of een fietstochtje. Je lichaam maakt endorfine aan tijdens het sporten, dit zorgt ervoor dat je je energiek voelt. De juiste gezond voeding na je workout is een belangrijke factor.
vermoeidheid oplossen lichaamsbeweging

4. Een fijne nachtrust

Een goede nachtrust heeft ook te maken met hoe diep je slaapt. Soms heb je veel geslapen maar licht geslapen. Zo zal je je nog steeds niet fit voelen maar juist heel futloos. Deze tips zullen je vermoeidheid mogelijk oplossen door beter gaan slapen:

5. Eet gevarieerd

Hoe gezonder, hoe beter. Veel suiker en simpele koolhydraten zorgen voor vermoeidheid. Suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel, na een piek komt een dip. Tijdens een dip voel je je vaak suf én moe. Superfoods kunnen helpen met variatie, en zijn ook nog eens super gezond.

Simpele koolhydraten zijn producten waar veel suikers in zitten, pasta, witte rijst en witmeel producten. Je hoeft deze producten niet geheel uit je eetpatroon te verwijderen. Wel is het belangrijk dat je niet te veel van deze producten nuttigt. Eet gevarieerd en je lichaam zal je dankbaar zijn.

6. Minder stress

Stress zorgt ervoor dat je niet kunt ontspannen. Stress kan er ook voor zorgen dat je moe wordt. Stress is ongezond voor je lichaam, daarom is het ontzettend belangrijk dat je probeert te ontspannen. Probeer wat leuks te doen met vrienden of familie, zoek balans tussen werk en plezier en leg de lat niet te hoog. Op dit vlak kan ook een ontspannende meditatie en het luisteren Binaural beats helpen om stress te verminderen.
vermoeidheid oplossen stress verminderen

7. Ga naar buiten

De buitenlucht heeft veel voordelen. Zo kan je een wandeling maken, waardoor je in beweging blijft. De natuur zorgt voor een kalm en rustig gevoel (dus minder stress). Én je krijgt vitamine D dankzij de zon. Allemaal pluspunten dus. Zit je nu al de hele dag binnen? Ga naar buiten en geniet.

8. Doe iets wat je leuk vindt

Vermoeidheid oplossen kan uitdagend zijn als je te weinig leuke prikkels in je leven hebt. Als je geen fijne baan hebt en daarnaast niks leuks doet, kan het al snel zijn dat je je verveelt. Door elke dag iets te doen waar je gelukkig van wordt zal je je sneller beter voelen.