Life

7x direct toepasbare tips voor de beste verkoeling in je huis

verkoeling-huis-beste-manieren
De beste manieren om je huis te koelen op warme dagen. Foto: freepik.com

Door een hittegolf kan je huis aanvoelen als een broeikas, en kan het moeilijk zijn om verkoeling te vinden. Gelukkig zijn er enkele simpele trucs die je kunt toepassen om het hoofd letterlijk en figuurlijk koel te houden tijdens deze warme dagen. We geven je zeven handige en laagdrempelige tips die je helpen om de hitte te verslaan en de zomer comfortabel door te komen.

7. Start met goede ventilatie

Ventilatie is natuurlijk essentieel tijdens een hittegolf. Zet ramen en deuren tegenover elkaar open om een verkoelende luchtstroom te creëren. Doe dit echter niet op het heetst van de dag. Bij het creëren van luchtstromen kun je gebruikmaken van ventilatoren en aircoolers.

action-honeywell-aircooler SHOP NU VOOR 79,95

6. Check het koelste moment van de dag

Aansluitend op de vorige tip: profiteer van de koelere ochtend- en nachturen. Check op welk tijdstip de temperatuur het laagst is en zet dan je ramen wijd open. De frisse lucht van buiten kan dan  je huis afkoelen en onder andere voor een comfortabele slaapomgeving zorgen.

verkoeling huis tips

5. De zon buiten houden

Voorkom dat de zonnestralen je huis binnendringen. Sluit overdag gordijnen, luiken en/of zonneschermen om de hitte buiten te houden. Je zult merken dat dit echt een paar graden scheelt.

4. Gebruik verkoelende raamfolie

Naast de bij tip 5 genoemde opties, kun je ook speciale raamfolie op je ramen plaatsen om de warmte van buiten tegen te houden. Deze folie is ontworpen om de zonnestralen te blokkeren en is een effectieve manier om je huis koeler te houden zonder het gebruik van zware gordijnen of luiken.

3. DIY airco voor verkoeling (Aanrader)

Vind je airconditioning te duur, maak dan je eigen airconditioner door een kom met ijs of een bevroren fles water voor je ventilator te plaatsen. De lucht die door de ventilator wordt verspreid, zal afkoelen door het ijs. Een eenvoudige en kosteneffectieve manier om directe verkoeling te ervaren.

verkoeling huis tips

2. Denk aan de pulse points

De pulse points zijn de lichaamsdelen waar je hartslag kan voelen. Bijvoorbeeld je polsen, je voeten en je hals. Door je pulse points te koelen, voelt je lichaam direct koeler. Dat kan al heel simpel door bijvoorbeeld je polsen onder de kraan te houden, je voeten in een ijskoud voetenbadje te doen of natte, koude handdoek in je nek te leggen.

1. Rustig aan met de warmtebronnen

Vermijd het gebruik van warmtebronnen in huis tijdens een hittegolf. Elektrische apparaten, zoals ovens en drogers, genereren warmte en verhogen de temperatuur in huis. Beperk het gebruik van deze apparaten tot de koelere uren van de dag.

Met deze zeven simpele tips kun je elke hittegolf slim tegemoet treden en een koele en comfortabele omgeving creëren in je huis. Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen en te genieten van de zomerse dagen, zelfs tijdens de warmste periodes.