Geld & Carrière

Dit verdien je als Uber chauffeur in een stad als Amsterdam

verdiensten uber chauffeur 1
Foto: Dan Gold / Unsplash

Misschien maak jij wel eens gebruik van Uber of denk je er zelf over als Uber chauffeur te gaan rijden? Dan ben je vast benieuwd hoeveel je daar nu precies aan salaris mee verdient. We gingen voor je op onderzoek uit en dit is wat we weten over de gemiddelde verdiensten van een Uber chauffeur in Nederland. 

De roerige voorgeschiedenis van Uber

Uber kent een roerige geschiedenis. Op veel plaatsen waar de app werd ingevoerd waren er protesten. Daarnaast waren er intern strubbelingen. Daarom stapte in 2017 de oprichter van Uber, Travis Kalanick op. Onder zijn leiding groeide Uber sterk, maar het bedrijf kwam veelvuldig in opspraak, door allerlei misstanden.

Er zou sprake zijn van een verziekte machocultuur en intimidatie van  vrouwelijke medewerkers. Ook kwam er een rechtszaak over diefstal van technologieën. Onder de opvolger van Kalanick, de Amerikaan van Iraanse afkomst Dara Khosrowshahi kwam Uber in rustiger vaarwater.

Verdiensten Uber chauffeur

Hoeveel verdient een Uber chauffeur?

Naar de inkomsten van Uber-chauffeurs in Amsterdam is onderzoek gedaan. Hun bruto-inkomsten bedragen gemiddeld 32,32 euro per uur. Dat blijkt uit een onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht.

Hoewel de gemiddelde cijfers positief lijken, is er een aanzienlijke variatie in zowel inkomsten als het aantal uren dat chauffeurs online zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat meer dan 25 procent van de chauffeurs minder dan twaalf uur per week op de Uber app actief is, terwijl slechts 15 procent meer dan 38 uur per week online is.

Stijgende verdiensten na pandemie

Volgens cijfers van Uber zelf zijn de inkomsten van chauffeurs met maar liefst 41 procent gestegen sinds de pandemie. Voor de corona tijd bedroeg het gemiddelde uurtarief na aftrek van Uber’s servicekosten en BTW ongeveer 22,85 euro. In 2022 is dit bedrag gestegen tot 32,32 euro.

Diversiteit in inkomsten door ritacceptaties en piekmomenten

Volgens Uber worden de bruto-inkomsten per uur beïnvloed door diverse factoren, zoals de keuze om diensten aan te bieden via het platform en het aantal geaccepteerde rit aanvragen. De hoogste inkomsten worden bijvoorbeeld behaald tijdens weekenden, ’s nachts en ’s ochtends vroeg, wanneer de vraag naar taxidiensten het grootst is voor pendelaars en feestgangers.

Verdiensten Uber chauffeur

Kritische geluiden FNV en De Volkskrant

Hoewel Uber’s cijfers optimisme uitstralen, zijn er ook kritische geluiden. Zo heeft de vakbond FNV vraagtekens geplaatst bij dit onderzoek, omdat de data afkomstig is van Uber zelf en niet extern verifieerbaar is. Bovendien houdt het onderzoek geen rekening met de kosten die chauffeurs zelf moeten dragen, aldus FNV-campagneleider Cihan Ugural.

Ook dagblad De Volkskrant was kritisch. Een onderzoeksjournalist van de krant, die undercover als Uber chauffeur werkte kwam tot maximaal 754,15 euro bruto omzet per week. Na aftrek van kosten kwam hij uit op een bruto uur bedrag van 17,68 euro. De journalist sprak een Uber chauffeur die omzetten van 800 tot 1.000 euro per week liet zien. Daarvoor werkte hij echter wel minimaal 60 uur per week.