scheidsrechter
Geld & Carrière

Dit verdient een scheidsrechter op het WK 2022 in Qatar

Op 20 november wordt de eerste bal getrapt op het WK voetbal in Qatar. De FIFA heeft in mei van dit jaar de definitieve lijst met deelnemende scheidsrechters bekendgemaakt. Net als het WK in Rusland, dat in 2018 werd gehouden, zijn er 36 scheidsrechters aangesteld. Maar wat verdient een scheidsrechter op het WK eigenlijk? Wij hebben het uitgezocht.

Danny Makkelie

De enige Nederlandse scheidsrechter op het WK in Qatar is Danny Makkelie. Deze 39-jarige politieagent debuteerde op 22-jarige leeftijd in de eerste divisie, en maakte vier jaar later zijn debuut in de eredivisie. De KNVB heeft hem in 2010 bij de UEFA voorgedragen om FIFA-scheidsrechter te worden. Een jaar later werd hij toegelaten, en wist daarmee het hoogste niveau van het scheidsrechters gilde te bereiken.

Danny Makkelie werkt bij de politie in Rotterdam, dit doet hij op parttime basis zodat hij het kan combineren met zijn werk als scheidsrechter. Hij verdient lekker bij als fluiter bij voetbalwedstrijden. Een goede scheidsrechter in de eredivisie verdient tussen de 50.000 en 80.000 euro per jaar. Daar komt een wedstrijdpremie tussen de 2.500 en 3.500 euro bovenop. Het grote geld ligt echter bij een EK of WK.

Verdiensten scheidsrechter WK

Tijdens het WK in 2014 en 2018 floot de Nederlander Björn Kuipers. Daar hield hij een lekker bedrag aan over. Ook tijdens EURO2020 kon Kuipers lekker cashen, hij floot toen vier wedstrijden, waar hij 40.000 euro aan overhield. De verdiensten van een scheidsrechter die een EK of WK fluit schommelen tussen de 25.000 en 40.000 euro. Dit bedrag zal Danny Makkelie ook in het vooruitzicht zijn gesteld.

Daarnaast worden de hotelovernachtingen vergoed, en krijgt een scheidsrechter op het WK ook andere onkostenvergoedingen, zoals de stomerijkosten van kleding, diners, vervoer, en andere kosten die ze hebben tijdens hun verblijf. Exacte bedragen zijn niet bekendgemaakt, maar als we kijken naar de afgelopen WK’s dan zullen dit soort bedragen in de lijn der verwachtingen liggen. Het is tevens het WK-debuut van Makkelie, dus hij zal er vast veel zin in hebben.