Geld & Carrière

Dit opmerkelijke bedrag verdienen de Oranje Leeuwinnen per wedstrijd

verdiensten-oranje-leeuwinnen-wedstrijd
Deze drie Oranje Leeuwinnen zijn klaar voor het WK. Foto: Instagram @oranjeleeuwinnen

Het WK voetbal voor vrouwen is afgetrapt door middel van de wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Noorwegen. Hoewel de aandacht voor het vrouwenvoetbal groeit, is het bij lange na nog niet zo populair als het WK van het mannenvoetbal. De Oranje Leeuwinnen verdienen doorgaans minder dan hun mannelijke collega’s. We hebben uitgezocht hoeveel de dames per wedstrijd verdienen.

WK vrouwenvoetbal 2023

Het WK vrouwenvoetbal is van start gegaan. Het vierjaarlijkse evenement is het grootste toernooi voor vrouwenvoetbal ter wereld. Het WK mannenvoetbal in Qatar ligt nog vers in ons geheugen, maar de versie waarin de dames voetballen lijkt maar mondjesmaat in populariteit toe te nemen. Het verschil is nog steeds gigantisch, ook in financieel opzicht. Ter vergelijking: tijdens het WK in Qatar ging de winnaar met 37 miljoen euro naar huis, dat is in dit geval 9 miljoen euro.

Een van de redenen dat er zo’n groot verschil in bedragen zit is het feit dat er weinig reclame-inkomsten zijn. Als mannen het WK spelen dan hangen de supermarkten vol met oranje vlaggen en zijn de spetterende voetbal reclames van Heineken en Jumbo niet van de buis te krijgen. Deze bedrijven laten het WK voor vrouwen aan zich voorbijgaan. Er is simpelweg te weinig belangstelling voor.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)

Dit verdienen de Oranje Leeuwinnen per wedstrijd

Ondanks de lage belangstelling voor vrouwenvoetbal zijn de Oranje Leeuwinnen super gemotiveerd. Sommige dames zijn internationale sterspelers, en verdienen meer dan hun team genoten. Lieke Martens speelde voorheen bij FC Barcelona voor een salaris van 200.000 euro. Sinds haar overstap naar Paris Saint-Germain verdient Liekens zo’n 500.000 euro. Dat is een lekker bedrag, maar een schijntje als we kijken naar haar wat haar mannelijke collega’s verdienen bij PSG.

In het geval van de Oranje Leeuwinnen was het standaardbedrag voor een gespeelde wedstrijd lange tijd 750 euro. Dit is sinds 1 juli 2022 veranderd. De mannen van het Nederlands elftal ontvangen al langer een beloning van 4000 euro per gespeelde wedstrijd. Met het oog op gelijkheid ontvangen de vrouwen van het Nederlands elftal sinds vorig jaar hetzelfde bedrag.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)

Voetbalkalender en live wedstrijden

Als je de wedstrijden live wil kijken dan kan dat via NOS Studio Sport. Op de voetbalkalender van de NOS is alle informatie te vinden met betrekking tot het WK voetbal voor vrouwen. De zender zendt elke dag één wedstrijd live uit en maakt van de andere wedstrijden die op dezelfde dag worden gespeeld een samenvatting op NOS.nl en in de NOS-app.

Zondag 23 juli zullen de Oranje Leeuwinnen hun eerste wedstrijd van het WK spelen. Ze nemen het dan op tegen Portugal. Deze wedstrijd begint om 09:30 en wordt live uitgezonden. Daarnaast is de match ook online te zien op de website van de NOS. De dames zitten in poule E, samen met Vietnam, de Verenigde Staten en Portugal.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)