Geld & Carrière

Dit bedrag verdienen de deelnemers van De Slimste Mens

verdiensten deelnemers de slimste mens 1
Foto: Instagram / @deslimstemens_nl

Al jaren is het een doorslaand succes en elk seizoen domineren ze de kijkcijfers: De Slimste Mens is dé hit van de Publieke Omroep. Het recept bestaat uit studio vol bekende gezichten en een ideale combinatie tussen een charmante presentator en een brompot in de jury. Met pittige opnamedagen en gezonde intense rivaliteit tussen de deelnemers is het altijd weer een verrassing wie zich mag kronen tot “De Slimste Mens”. Maar hoeveel verdient een deelnemer aan De Slimste Mens eigenlijk?

De Slimste Mens 2023

Het 22ste seizoen van De Slimste Mens is in volle gang. Dit seizoen doen onder andere zangeres Froukje, ESPN-voetbalanalist Kees Kwakman, striptekenaar en jurylid van de Belgische variant Jeroom Snelders, Olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo én tattooartiest en oudste deelnemer ooit Henk Schiffmacher mee. Iedere aflevering willen zij niet degene zijn wiens tijd op 0 seconden komt.

In een aflevering wordt eerst hun algemene kennis getest in een vraag- en antwoord ronde genaamd 3-6-9. Vervolgens wordt er een vraag gesteld door een andere bekende Nederlander. Deze vraag wordt altijd gesteld in de vorm van: “wat weet u eigenlijk van … “. Vervolgens moeten de deelnemers opnoemen wat ze weten van bijvoorbeeld deurklinken, stripboeken van voor 1990 et cetera. Na de ronde Galerij en het Collectieve Geheugen vindt de finale plaats en wordt bepaald wie naar huis moet.

Pittige opnamedagen van De Slimste Mens

Opname dagen van een seizoen De Slimste Mens kunnen intensief zijn, vooral wanneer je een van de slimmeren bent en vele afleveringen blijft zitten. Er worden drie opnames per dag opgenomen. De eerste om 13.00 uur, de tweede om 15.30 uur en de laatste aan het begin van de avond om 18.45 uur. Dit seizoen bestaat uit 30 afleveringen. Dat betekent dus dat ze in 10 dagen één heel seizoen opnemen.

Er wordt natuurlijk een hoop geknipt uit de gehele productie. Zo schijnt het dat de geliefde brombeer Maarten van Rossum vaak tekst en uitleg geeft bij antwoorden in de quiz. Niet allen lezingen halen echter de uitzending. Deelnemers vinden het vaak leuk en gezellig om zo’n hele dag spelletjes te spelen, al kan het natuurlijk ook erg intensief zijn. Wil je dit zelf een keer aanschouwen? Vaak kun je gratis één of meerdere opnames bijwonen als publiek. Ramon Wiendels heeft dit al meer dan 1.000 keer gedaan!

Hoeveel verdient een deelnemer aan De Slimste Mens

Deelnemen aan De Slimste Mens kan gevaarlijk zijn. Je kunt je reputatie in één aflevering helemaal naar de Filistijnen helpen. Dat is ook de reden waarom veel bekende Nederlanders het vaak niet aandurven. De organisatie wil deze potentiële deelnemers toch graag overhalen om mee te doen middels een leuke vergoeding. De productie bied je €250,- per aflevering. In het beste geval zit je dus 7 afleveringen in het spel en dan nog eens vijf in de finaleweek. 12 keer €250,- is toch een mooie €3.000,-.

In vergelijking met veel andere programma’s is €250,- per aflevering niet eens veel. Er zijn echter genoeg bekende Nederlanders die het gewoon hartstikke leuk vinden om mee te doen en het niet per definitie voor het geld doen. Onderhandelingsruimte is er niet. Geen stuiver meer valt er te krijgen, het is graag of niet. Zo wordt er dus niet gekeken naar A-sterren of C- en D-sterren, maar wordt iedereen over een kam geschoren.

Dit verdient een deelnemer aan De Slimste Mens in België

Al sinds 2004 schittert presentator Erik van Loy met zijn succesformule op de Vlaamse televisie: De Slimste Mens ter Wereld. Een gouden combinatie tussen presentator en de jury zorgt al jarenlang voor torenhoge kijkcijfers. De Belgische variant van dit programma is ook in Nederland immens populair, vooral via YouTube, waar hilarische sketches het hele land door gaan. Opvallend is dat onze onderburen, de Belgen, iets royaler zijn met de vergoeding die ze aan deelnemers uitkeren.

De zogenaamde ‘bv’ers’ (bekende Vlamingen) ontvangen per aflevering maar liefst €375,-. Afhankelijk van de ‘marktwaarde’ van de deelnemer en de overtuigingskracht die nodig is om hen aan boord te krijgen, kan er nog onderhandeld worden over de vergoeding. Dit beleid contrasteert met dat van andere landen, waar de vergoeding vaak vaststaat. De gulle vergoeding draagt ongetwijfeld bij aan de populariteit van het programma en het strikken van A-sterren.