Health

Zo herstel en verzorg je effectief een zonverbrande huid

verbrande-huid-herstellen-verzorgen
(Afbeelding: Unsplash) Met deze tips verzorg je een verbrande huid het beste

Een dagje op het strand, of een tochtje met de boot, als je te lang in de zon hebt gezeten dan heb je zo een verbrande huid te pakken. Als je aan het einde van de dag een pijnlijke en vuurrode huid hebt, dan is goede huidverzorging van essentieel belang als het gaat om genezing. We hebben de effecten van zonverbranding onder de loep genomen, en hebben een aantal goede tips gevonden die je helpen bij het verzorgen van een verbrande huid.

Een verbrande huid door blootstelling aan UV-straling

We vinden het allemaal lekker om in de zon te liggen, want van een zongebruinde huid en een flinke portie vitamine-D wordt iedereen vrolijk. Het wordt een ander verhaal als je huid aan het einde van de dag rood en pijnlijk is. Een verbrande huid door de zon komt door een overmatige blootstelling aan UV-straling. Afhankelijk van je huidtype is het daarom verstandig om jezelf goed in te smeren met een zonnebrandcrème dat een beschermingsfactor heeft die op jou van toepassing is.

De bovenstaande tip is voor het voorkomen van huidverbranding, maar wat als het kwaad al is geschied? Het belangrijkste is dat je huid zo snel mogelijk geneest. Als je vervelt dan is je lichaam aan het werk geweest om alle beschadigde huidcellen te vervangen. Je kunt het noodzakelijke genezingsproces een handje helpen door de onderstaande tips toe te passen, want een verbrande huid is geen pretje.

verbrande huid verzorging

1. Koelen helpt genezing

Je huid koelen is van essentieel belang om het genezingsproces te bevorderen. Neem een lauw-koude douche (dit kan wat oncomfortabel aanvoelen) of gebruik natte doeken om de pijnlijke huid verkoeling te bieden. Als je gaat douchen is het verstandig om geen zeep of douchegel te gebruiken, dus alleen water. Als je de huid gaat koelen dan trek je ‘de ergste brand’ uit de huid.

2. Een bad met baking soda en lavendelolie

Een uurtje in een lauw-koud bad doorbrengen helpt ook heel goed tegen een verbrande huid. Het helpt extra als je er huidverzachtende ingrediënten in gooit, zoals lavendelolie. Als je de roodheid en de irritatie zo effectief mogelijk uit de huid wil trekken dan is een handje baking soda ook een goed idee. Daarnaast geeft een bad verlichting, omdat je hele huid wordt gekoeld.

verbrande huid bad

3. Gebruik komkommer

Komkommer is uitermate geschikt om de genezing van een verbrande huid te bevorderen. Komkommer wordt door dermatologen ook wel ‘de perfecte groene partner bij huidproblemen’ genoemd. Als je plakjes van deze groente op de verbrande huid legt dan voel je meteen een verlichting van de pijn. Als je huid vuurrood is, dan is het dus verstandig om even naar de groenteafdeling van de supermarkt te gaan.

4. Neem tijdelijk pijnstillers indien nodig

Een verbrande huid kan zeer pijnlijk zijn. Vooral als je een laag pigmentgehalte hebt, dan kun je er flink last van hebben, sommige mensen kunnen dan niet eens slapen van de pijn. Pijnstillers, zoals ibuprofen, kunnen ervoor zorgen dat deze kwelling iets minder wordt, bovendien werkt het ook ontstekingsremmend. Paracetamol in hogere dosis kan natuurlijk

5. Gebruik aftersun zonder parfum

Het gebruik van een goede aftersun is ook raadzaam. Dit is speciaal ontwikkeld voor het herstel van de huid en wordt verkocht in de vorm van een milk, lotion of gel. Zorg er wel voor dat je een aftersun gebruikt die geen ingrediënten zoals parfum of alcohol bevat. Aloë vera is wel een goed ingrediënt in een aftersun, want dat helpt bij het herstel van de huid. In dit geval zijn de duurdere varianten beter, want in goedkope aftersun zit weinig tot geen aloë vera.

aftersun verbrande huid

6. Blijf absoluut uit de zon

Als je een verbrande huid hebt dan is het belangrijk dat je de huid de tijd geeft om te herstellen. Hoewel het zeer pijnlijk is, is het ook zeer onverstandig om met een verbrande huid in de zon te liggen. Volgens Thuisarts.nl is het belangrijk om minstens drie dagen uit de zon te blijven om de genezing van de huid een goede kans te geven. Als je de bovenstaande tips in die tijd ook toepast, dan is de huid zo weer genezen.

verbrande huid zon