Geld & Carrière

De 7 belangrijkste veranderingen per 1 juli voor jouw portemonnee

veranderingen-per-1-juli-2023
Foto: Freepik

Elk jaar op 1 juli verandert er van alles in de wet- en regelgeving. Afgelopen zaterdag was het weer zover. Wat zijn dit jaar de belangrijkste aanpassingen? En wat merk je ervan in jouw portemonnee? We zetten de belangrijkste financiële veranderingen voor dit jaar je op een rij.

1. Extra belasting wegwerp verpakking

Een van de meest geruchtmakende veranderingen is dat als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, je sinds 1 juli extra moet betalen voor plastic wegwerp bekers en -bakjes.

Vanaf 1 juli mogen ondernemers deze niet meer gratis weggeven.  De precieze prijs wordt bepaald door de ondernemer, maar de overheid geeft richtlijnen.  In ons eerder verschenen artikel over de extra belasting op wegwerpverpakkingen lees je precies hoe het zit. Veranderingen 1 juli

2. Minimumlonen stijgen weer

Vanaf 1 juli stijgt het minimumloon ongeveer 2%. Dat betekent concreet en stijging van ongeveer 36 euro per maand. De stijging geldt ook voor de minimum jeugdlonen. Ben je bijvoorbeeld 20 jaar en werk je 40 uur, dan verdien je vanaf 1 juli 9,21 euro per uur. En voor 16-jarigen wordt het minimumloon minimaal 3,98 euro. Voorheen waren deze bedragen respectievelijk 8,93 euro en 3,85 euro.

3. AOW stijgt ook

De AOW-uitkeringen stijgen ook. De AOW is namelijk gekoppeld aan het minimumloon. Een alleenstaande AOW’er ontvang nu netto 1378,98 euro. Samenwonende AOW’ers krijgen per persoon 939,24 euro.

4. Benzine en diesel flink duurder

De accijns op benzine en diesel gaat per 1 juli omhoog. Zoals je wellicht nog weet werd in 2022 de accijns tijdelijk verlaagd, vanwege de toen enorm stijgende energieprijzen. Deze accijnsverlaging vervalt en dat betekent dat je op een liter benzine nu 79 cent accijns betaalt, in plaats van 65 cent. Voor diesel gaat het om een verhoging van 10 cent, van 42 naar 52 cent.

Veranderingen 1 juli

5. Kinderbijslag omlaag

De bedragen voor kinderbijslag gaat met 3 procent omlaag. Dit komt door de dalende energieprijzen. Dat zit zo: het bedrag van de kinderbijslag verandert mee met de consumentenprijsindex. Door de inflatie steeg de kinderbijslag juist aanzienlijk, maar nu de energie- en andere prijzen dalen gaat de kinderbijslag mee naar beneden.

6. Nieuwe pensioenwet

De nieuwe pensioenwet is officieel per 1 juli ingegaan. Dit heeft niet direct gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Door de ingewikkeldheid van de pensioenregels is er een ruime overgangsfase afgesproken. Het hele proces van de overgang naar de nieuwe pensioenwet moet op 1 januari 2028 zijn afgerond.

7. Sociale huurwoningen duurder

Per 1 juli mogen de huurprijzen van sociale huurwoningen stijgen, met maximaal 3,1 procent. Dit percentage is gebaseerd op de gemiddelde loonstijgingen. Voor vrije sector huurwoningen was de maximale huurverhoging al vastgesteld op 4,1 procent in januari, en dat blijft zo.

Er veranderde nog veel meer op 1 juli. Het complete overzicht van alle veranderingen vind je op de officiële site van de rijksoverheid.