
Veilig beleggen met weinig risico doe je met dit stappenplan
Beleggen brengt altijd risico’s mee, maar de verschillen zijn groot, tussen bijvoorbeeld staatsobligaties en bitcoins. Wat is nu de meest veilige manier om te beleggen? Wil jij beleggen met zo min mogelijk risico? Lees dan snel ons eenvoudige 5 stappenplan op met weinig risico op je investeringen. Op lange termijn kun je zo mooie winsten behalen op je investeringen.
1. Risicospreiding van je investeringen
Deze tips zal elke beleggingsexpert je als eerste geven: spreid je risico’s door niet op één paard te wedden. Spreiden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in verschillende categorieën, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en andere alternatieven.
Je aandelenportefeuille kun je dan weer spreiden over verschillende sectoren, zoals banken, tech, levensmiddelen et cetera. Zo voorkom je simpelweg dat je snel een groot deel van je geld kwijt bent: wat als je maar in én aandeel belegde en juist dat bedrijf gaat failliet?
2. Trap niet in aanlokkelijke aanbiedingen
Beleg via erkende brokers of banken en trap niet in verleidelijke aanbiedingen die je soms in reclames langs ziet komen. Het is vaak niet alleen misleidend, maar soms ook regelrechte oplichting. Check sowieso altijd of een partij een AFM-vergunning heeft en of deze niet geregistreerd staat in het klachtenregister KifiD.
3. Beleg met je verstand en niet met je emoties
Als je beleggingen in waarde stijgen voelt dat prettig, dalen ze dan kun je daar best chagrijnig van worden. Emoties kunnen in de weg staan van goede beleggingsresultaten. Probeer altijd rationeel te blijven. Misschien ben je teleurgesteld, omdat een aandeel slecht presteert en wil je het met verlies verkopen. Dan kan het zo zijn dat, als je het rationeel bekijkt je het aandeel beter nog even aan kunt houden.
4. Kies beleggingen met een laag risico
Wat zijn nu de beleggingsvormen met een laag risico? We zetten ze voor je op een rij:
1. Obligaties kopen
Een obligatie is eigenlijk een stukje van een lening. Een bedrijf of overheid zet een lening uit, waarvan je stukjes kunt kopen: obligaties. Daarvoor krijg je rente. De rente kan behoorlijk verschillen. Dat komt door de mate van risico dat je loopt. Staatsobligaties van Duitsland of Nederland bijvoorbeeld, keren lage rentes uit.
Het risico dat Nederland of Duitsland failliet gaat is immers bijzonder klein, Koop je obligaties van veel minder stabiele landen, bijvoorbeeld Venezuela of Zimbabwe, dan kan de rente wel een stuk hoger zijn, maar het risico dat je jouw geld kwijtraakt is ook groter.
2. ETF’s kopen
Een ETF – exchange-traded fund, ook wel indextracker genoemd – is een fonds dat passief een bepaalde markt volgt. Dat kan ook wereldwijd zijn ; stijgt de koersen dan stijgt de waarde van je ETF mee. De voordelen zijn dat je zelf zo goed als niets hoeft te doen, niet veel ervaring met beleggen hoeft te hebben en tegelijkertijd je beleggingen automatisch gespreid zijn. Ook zijn de kosten doorgaans laag.
3. Beleggingsfondsen
Zeker als je net begint met beleggen, kun je het vrijwel onmogelijk beter doen dan de ervaren experts. Maak juist gebruik van de professionals, door in te leggen in beleggingsfondsen en zo de fondsbeheerders aan het werk te zetten.
Welke fondsen goed presteren kun je eenvoudigweg checken op financiële site Morningstar. Ook voor beleggingsfondsen geldt dat je risico’s verder verkleint door te spreiden, bijvoorbeeld over fondsen in bepaalde sectoren of werelddelen.
Extra tips van de beste belegger ter wereld
Warren Buffett wordt door velen gezien als de beste belegger aller tijden. Hoe deed hij dat? Zijn belangrijkste strategie is geduld: sommige aandelen in zijn portefeuille heeft hij al decennia. Hij wist tot nu toe een vermogen van meer dan 100 miljard dollar op te bouwen. Daarom is het zeker te moeite waard de investeringstips van Warren Buffett te lezen.