Geld & Carrière

Vast energiecontract weer interessant, let wel op hogere overstapboete

vast energiecontract

Het is momenteel ontzettend druk bij energievergelijkingssites, want het was onlangs de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een nieuw vast energiecontract kon afsluiten. Per 1 juni geldt er namelijk een nieuwe regeling die nadeliger is voor consumenten. We zetten voor je op een rij hoe dit precies zit.

Vast energiecontract weer interessant

Bij vrijwel alle energievergelijkingssites was het gisteren een gekkenhuis. Het websitebezoek was gemiddeld 40 procent hoger dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Het ging daarbij met name om websitebezoekers op zoek naar een gunstig vast contract.

Veel mensen hebben interesse in vaste contracten, omdat ze zekerheid willen. Ze willen niet weer verrast worden door plotselinge stijgingen van energieprijzen, zoals vorig jaar. De prijzen kunnen in de toekomst zowel dalen naar het oude niveau als sterk stijgen. Met een vast contract merk je echter niets van de hoge prijzen zolang het contract loopt. Als de prijzen dalen, hoef je je ook weinig zorgen te maken.

vast energiecontract Vanwaar de drukte op 30 mei?

Sinds 1 juni geldt een strenger boetebeleid. Vandaar de drukte gisteren: mensen met een lopend contract die voor 1 juni nog overstapten op een jaarcontract, betaalden slechts een boete van een paar tientjes. Vanaf 1 juni is de opzegboete bij nieuwe contracten gelijk aan het verlies dat de leverancier lijdt omdat je het contract niet uitzit. Dit kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

De voorheen lage boete bij het opzeggen van contracten leidde tot nervositeit bij energiemaatschappijen. Daarom boden zij vorig jaar vrijwel geen vaste contracten aan. Als je een overigens een oud vast contract hebt, blijft de gunstige boeteregeling geldig, zelfs na 1 juni.

vast energiecontract

Kan ik nog overstappen?

Je kunt natuurlijk altijd energieleveranciers vergelijken en overstappen, als je bijvoorbeeld een leverancier ziet die veel goedkoper is. Je moet dan wel even goed uitrekenen hoeveel overstapboete je moet betalen. Dat staat als het goed is in je huidige contract en op de site van je energieleverancier.

Is de boete veel kleiner dan het bedrag dat je kunt besparen, dan is het nog altijd gunstig om over te stappen. Zeker als je op zoek bent naar een vast contract. Momenteel worden er 17 vaste contracten aangeboden voor gas en elektra, waarvan de meeste jaarcontracten zijn. Een paar weken geleden waren er helemaal geen vaste contracten beschikbaar.