Health

3 gezondheidsredenen waarom je moet stoppen met vapen

vapen stoppen schadelijk gezondheid

Vapes zijn ongelofelijk populair geworden onder jongeren. Veel jongeren denken dat het roken van vapes veiliger is dan het roken van sigaretten, omdat ze niet weten dat e-sigaretten ook schadelijke stoffen bevatten. Maar is het roken van een vape, dat precies smaakt zoals aardbei of andere fruitsmaken, en ergens in China gemaakt wordt voor 10 cent, daadwerkelijk zo ongezond? 

1. Longschade door vapes

Het inhaleren van de damp uit vapen kan irritatie en ontsteking veroorzaken in de longen, wat kan leiden tot luchtwegaandoeningen zoals bronchitis en longontsteking. Bovendien kunnen e-sigaretten ook schadelijke stoffen bevatten, zoals sommige smaakstoffen en formaldehyde, die de longen extreem kunnen beschadigen.

In sommige vapes zitten ook bepaalde chemicaliën die extreem schadelijk kunnen zijn wanneer ze verhit worden, wat dus gebeurd tijdens het lurken aan zo’n e-sigaret. In sommige gevallen is het zo slecht dat deze stoffen longkanker kunnen veroorzaken.

vapes schadelijk gezondheid

2. Schade aan hersenen en alzheimer

Vapes bevatten nicotine en andere schadelijke stoffen. Nicotine vernauwt dus de bloedvaten, en kan ook hersencellen en verbindingen in de hersenen beschadigen, wat het risico op hersenproblemen verhoogt. Daarnaast worden schadelijke stoffen als formaldehyde ook geassocieerd met hersenschade.

Het roken van vapes beschadigd dus allerlei belangrijke delen van de hersenen, wat extreem slecht is voor de gezondheid. Door deze mogelijke beschadigingen zijn vapes onder andere gelinkt aan een verhoogde kans op depressie en ook cognitieve ziektes zoals alzheimer.

vapes ongezond

3. Hart- en vaatziekten

Het gebruik van vapes is geassocieerd met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat vapes nicotine bevatten, een stof die de bloedvaten vernauwt en de hartslag versnelt, wat de bloedstroom kan belemmeren en het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Bovendien kunnen vapes ook schadelijke stoffen bevatten die de bloedvaten kunnen beschadigen.

Al deze mogelijke negatieve effecten zouden natuurlijk veel zwaarder moeten wegen dan een tijdelijke fruitsmaak in je mond. Het is daarom aan te raden om onmiddellijk te stoppen met het roken van vapes!

stoppen vapen